Sajt, tejföl, tej: már ennyibe kerülnek a magyarok kedvencei a boltokban

Sajt, tejföl, tej: már ennyibe kerülnek a magyarok kedvencei a boltokban

Mi, magyarok kétségtelenül odáig vagyunk a tejért és a tejtermékekért, gondoljunk csak sokak nagy kedvencére, a Túró Rudira. A túró, a tejföl, a joghurtok, na meg persze a finomabbnál finomabb sajtok szinte bármikor, bármilyen formában megállják a helyüket, örömmel falatozgatjuk őket. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy véget érnek ezek az idilli pillanatok, hiszen a boltokba betérve arcon csap minket a valóság: 2000 forint feletti tejföl, 4000 forint feletti trappista, 4-500 forintos tej, és még sorolhatnánk. De hogy mi ennek az oka, mikor lehet vége és pontosan milyen összegeket kell otthagyunk egy-egy kedvelt termékért, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Lapunk nemrégiben beszámolt arról, hogy 2022 augusztusában 75 százalékkal emelkedett a trappista sajt értékesítési ára, 60 százalékkal lett drágább az ömlesztett sajt, a tehéntúró, a natúr és a gyümölcsös joghurtok ára pedig csaknem 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor valamennyi tejtermékről elmondható, hogy jóval többet kell érte fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban. Ez a trend világszinten is megfigyelhető, a piaci viszonyokat egy immár második éve tartó európai tejfelvásárlás csökkenés és az árfolyam gyakran hektikus változása befolyásolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebből is látszik, hogy nem akármilyen áremelkedésekről van szó, de szavak helyett beszéljenek a számok, és nézzük, mi, mennyibe kerül jelenleg a magyar boltokban:

  • ha trappistát szeretnénk fogyasztani, 3300 és 5000 forint között kell fizetnünk kilójáért az Auchanban,
  • a sima (nem hatósági áras), 1,5%-os tejért 375 és 580 forint között szintén az Auchanban,
  • a 140 grammos magyar natúr joghurt 250 forint a Tescoban,
  • a 250 grammos túró 650 forintnál kezdődik a Tescoban,
  • a vödrös tejföl (800/850 gramm) széles skálán mozog, de 900 és 1800 forint között juthatunk hozzá a Tescoban.

Ha pedig nem a hagyományos termékeket, hanem például bio vagy laktózmentes árut szeretnénk vásárolni, akkor az alábbiak szerint alakulnak az árak:

  • a laktózmentes tej 380 és 650 forint között található meg (Auchan),
  • a laktózmentes trappista (700g) 3000 és 4900 forint között (Auchan)
  • a laktózmentes túró (250 gramm) akár 1000 forintba is kerülhet az Auchanban
  • a laktózmentes vödrös tejföl (800 gramm) pedig nem igazán kapható 2 ezer forint alatt, a Tescoban 2100 forintot kell érte fizetni,
  • a bio tejföl (150 gramm, 20%-os) 450 forint körül alakul a Tescoban, a bio tej (1,5%-os) pedig 730 forint az említett áruházban.
EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak itthon van ekkora drágulás

Hogy néhány példát említsünk: a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 44%-kal, az Európai Unióban 42%-kal, Új-Zélandon 16%-kal emelkedett 2022 júliusában az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 37. héten 21%-kal, a sovány tejporé 13%-kal, az ömlesztett vajé 11%-kal emelkedett, míg a teljes tejporé 2%-kal csökkent 2021 azonos időszakához mérten. Németországban pedig az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 37. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 70%-kal, a sovány tejporé 43%-kal nőtt.

De vajon miért drágultak ennyi a tejtermékek is?

Az okok összetettek és szerteágazóak, de elmondható, hogy az élelmiszer-drágulás hátterében az aszály, a drasztikus költségnövekedések, a munkabérek emelkedése is közrejátszik, ám van még valami: bármely mezőgazdasági nyersanyagról legyen is szó, búza, árpa, kukorica vagy napraforgómag, a magyarországi árszintje egyáltalán nincs szinkronban a tőzsdei jegyzésekkel. Itthon tulajdonképpen minden drágább, mint a nemzetközi színtéren.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?