2023. október 1. vasárnap Malvin
Sajt, tejföl, tej: már ennyibe kerülnek a magyarok kedvencei a boltokban

Sajt, tejföl, tej: már ennyibe kerülnek a magyarok kedvencei a boltokban

Mi, magyarok kétségtelenül odáig vagyunk a tejért és a tejtermékekért, gondoljunk csak sokak nagy kedvencére, a Túró Rudira. A túró, a tejföl, a joghurtok, na meg persze a finomabbnál finomabb sajtok szinte bármikor, bármilyen formában megállják a helyüket, örömmel falatozgatjuk őket. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy véget érnek ezek az idilli pillanatok, hiszen a boltokba betérve arcon csap minket a valóság: 2000 forint feletti tejföl, 4000 forint feletti trappista, 4-500 forintos tej, és még sorolhatnánk. De hogy mi ennek az oka, mikor lehet vége és pontosan milyen összegeket kell otthagyunk egy-egy kedvelt termékért, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Lapunk nemrégiben beszámolt arról, hogy 2022 augusztusában 75 százalékkal emelkedett a trappista sajt értékesítési ára, 60 százalékkal lett drágább az ömlesztett sajt, a tehéntúró, a natúr és a gyümölcsös joghurtok ára pedig csaknem 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor valamennyi tejtermékről elmondható, hogy jóval többet kell érte fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban. Ez a trend világszinten is megfigyelhető, a piaci viszonyokat egy immár második éve tartó európai tejfelvásárlás csökkenés és az árfolyam gyakran hektikus változása befolyásolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebből is látszik, hogy nem akármilyen áremelkedésekről van szó, de szavak helyett beszéljenek a számok, és nézzük, mi, mennyibe kerül jelenleg a magyar boltokban:

  • ha trappistát szeretnénk fogyasztani, 3300 és 5000 forint között kell fizetnünk kilójáért az Auchanban,
  • a sima (nem hatósági áras), 1,5%-os tejért 375 és 580 forint között szintén az Auchanban,
  • a 140 grammos magyar natúr joghurt 250 forint a Tescoban,
  • a 250 grammos túró 650 forintnál kezdődik a Tescoban,
  • a vödrös tejföl (800/850 gramm) széles skálán mozog, de 900 és 1800 forint között juthatunk hozzá a Tescoban.

Ha pedig nem a hagyományos termékeket, hanem például bio vagy laktózmentes árut szeretnénk vásárolni, akkor az alábbiak szerint alakulnak az árak:

  • a laktózmentes tej 380 és 650 forint között található meg (Auchan),
  • a laktózmentes trappista (700g) 3000 és 4900 forint között (Auchan)
  • a laktózmentes túró (250 gramm) akár 1000 forintba is kerülhet az Auchanban
  • a laktózmentes vödrös tejföl (800 gramm) pedig nem igazán kapható 2 ezer forint alatt, a Tescoban 2100 forintot kell érte fizetni,
  • a bio tejföl (150 gramm, 20%-os) 450 forint körül alakul a Tescoban, a bio tej (1,5%-os) pedig 730 forint az említett áruházban.
EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak itthon van ekkora drágulás

Hogy néhány példát említsünk: a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 44%-kal, az Európai Unióban 42%-kal, Új-Zélandon 16%-kal emelkedett 2022 júliusában az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 37. héten 21%-kal, a sovány tejporé 13%-kal, az ömlesztett vajé 11%-kal emelkedett, míg a teljes tejporé 2%-kal csökkent 2021 azonos időszakához mérten. Németországban pedig az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 37. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 70%-kal, a sovány tejporé 43%-kal nőtt.

De vajon miért drágultak ennyi a tejtermékek is?

Az okok összetettek és szerteágazóak, de elmondható, hogy az élelmiszer-drágulás hátterében az aszály, a drasztikus költségnövekedések, a munkabérek emelkedése is közrejátszik, ám van még valami: bármely mezőgazdasági nyersanyagról legyen is szó, búza, árpa, kukorica vagy napraforgómag, a magyarországi árszintje egyáltalán nincs szinkronban a tőzsdei jegyzésekkel. Itthon tulajdonképpen minden drágább, mint a nemzetközi színtéren.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09