Itt a lesújtó igazság: az egész EU-ban itthon drágultak legdurvábban az élelmiszerek

Itt a lesújtó igazság: az egész EU-ban itthon drágultak legdurvábban az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Az Eurostat közölte az egyes tagállamok inflációs rangsorát októberből. A 21,9%-os áremelkedést csak az észt és a litván infláció múlta felül, de utóbbi két országban sem volt sokkal magasabb az éves drágulás mértéke, mint itthon. Mindemellett az élelmiszerek hazánkban drágultak a legnagyobb mértékben mind havi, mind éves szinten.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nagyon közel van még a dobogóhoz a lett infláció, ezután viszont egy nagyobb szakadás következik, a holland infláció mértéke 16,8%. A legkisebb drágulást Franciaországban (7,1%) és Spanyolországban (7,3%) mérték. Ha megnézzük a havi bázisú inflációt, akkor nagyon eltérő képet látunk. Több országban szeptemberről októberre már csökkentek az árak minden termék átlagában, Magyarországon viszont 2,1% volt a havi bázisú infláció, ami szintén az egyik legmagasabb érték (de az Olaszországban mért havi 3,8%-os drágulásról jócskán elmarad). Mivel a havi dinamika messze meghaladja az észt és a litván áremelkedés mértékét (-1,6, illetve 0,8% havi bázison), így könnyen lehet, hogy novemberben már a magyar infláció lesz a legmagasabb Európában - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek körében pedig már jelenleg is Magyarországon mérték a legnagyobb drágulást. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt mintegy 43%-kal emelkedtek az élelmiszerek itthon, így (sajnos) a dobogó első fokán vagyunk, ha az EU-s élelmiszer-inflációt vesszük figyelembe. Ezt követi a litván (32,6%) és a lett (29,6%) adat. Szlovákiában és Csehországban is 26% volt az élelmiszerek éves drágulása, Lengyelországban és Romániában 21%. A legkisebb élelmiszer-inflációt egyébként Írországban és Luxemburgban mérték, mindkét helyen 10,5% volt a drágulás mértéke. Ha pedig az EU átlagát vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy az élelmiszerek 17,3%-kal drágultak éves szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03