Itt a lesújtó igazság: az egész EU-ban itthon drágultak legdurvábban az élelmiszerek

Itt a lesújtó igazság: az egész EU-ban itthon drágultak legdurvábban az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Az Eurostat közölte az egyes tagállamok inflációs rangsorát októberből. A 21,9%-os áremelkedést csak az észt és a litván infláció múlta felül, de utóbbi két országban sem volt sokkal magasabb az éves drágulás mértéke, mint itthon. Mindemellett az élelmiszerek hazánkban drágultak a legnagyobb mértékben mind havi, mind éves szinten.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagyon közel van még a dobogóhoz a lett infláció, ezután viszont egy nagyobb szakadás következik, a holland infláció mértéke 16,8%. A legkisebb drágulást Franciaországban (7,1%) és Spanyolországban (7,3%) mérték. Ha megnézzük a havi bázisú inflációt, akkor nagyon eltérő képet látunk. Több országban szeptemberről októberre már csökkentek az árak minden termék átlagában, Magyarországon viszont 2,1% volt a havi bázisú infláció, ami szintén az egyik legmagasabb érték (de az Olaszországban mért havi 3,8%-os drágulásról jócskán elmarad). Mivel a havi dinamika messze meghaladja az észt és a litván áremelkedés mértékét (-1,6, illetve 0,8% havi bázison), így könnyen lehet, hogy novemberben már a magyar infláció lesz a legmagasabb Európában - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek körében pedig már jelenleg is Magyarországon mérték a legnagyobb drágulást. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt mintegy 43%-kal emelkedtek az élelmiszerek itthon, így (sajnos) a dobogó első fokán vagyunk, ha az EU-s élelmiszer-inflációt vesszük figyelembe. Ezt követi a litván (32,6%) és a lett (29,6%) adat. Szlovákiában és Csehországban is 26% volt az élelmiszerek éves drágulása, Lengyelországban és Romániában 21%. A legkisebb élelmiszer-inflációt egyébként Írországban és Luxemburgban mérték, mindkét helyen 10,5% volt a drágulás mértéke. Ha pedig az EU átlagát vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy az élelmiszerek 17,3%-kal drágultak éves szinten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?