Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Azt már sok helyen olvashattuk, hogy a rovarfehérjékben van a jövő, a média is egyre jobban felkapja a témát. Azonban sokszor kompromitáló címeket láthatunk, mely nem feltétlenül vet jó fényt erre a szektorra. Kérdés, hogy mindennek ellenére eljöhet-e az az idő, mikor az európai/magyar társadalom nagyobb része ténylegesen be tudja fogadni a rovarfehérjéket? Az általunk megkérdezett élelmiszer-kutatómérnök, Pintér Richárd szerint önmagában előnyös, hogy egyre többekhez eljut a téma és annak miértje. Hogy miért? Az az alábbi cikkünkből kiderül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több tényező befolyásolja az elfogadást, elsősorban, ha az ilyen jellegű termékek elérhetősége növekszik, egyre több korai elfogadó tudja kipróbálni és adott esetben igényt támasztani a gyártók és forgalmazók felé. Azonban ehhez társulnia kell egy fogyasztóbarát árnak, amit a termelés fejlesztése tud jelentősen befolyásolni. Véleményem szerint a most felnövekvő fiatal generáció tagjai, akiknek a fenntarthatóság és a jövő bizonytalansága, a mindennapi gondolkodásban nyomot hagy, lehetnek az első rendszeres rovar eredetű termékek fogyasztói

- fogalmazott a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a currys sáska és a csokis tücsök?

Bizonyára már észrevehettük, hogy a médián kívül egyre több üzlet is „felkarolta” a rovarokat, fűszeres, édes tücskökkel és sáskákkal, chipsekkel, liszttel találhatjuk magunkat szemben. Ugyanakkor igen borsos áron kínálják őket, mivel még nincsen nagy igény rá. Az általunk megkérdezett szakember úgy gondolja, hogy ezeknek a termékeknek ára nem valószínű, hogy valaha is vetekedni fog a hagyományos, kiváltani kívánt termékekével. A fogyasztóknak meg kell fizetniük a koncentráltabb tápanyagtartalmat és azt a befektetett termék -és technológiai fejlesztési volument, ami ezen termékek megjelenéséhez vezet. 

Nagy a potenciál a rovarokban

A rovarok hasznosíthatósága esetében az élelmiszeripart megelőzi a takarmányipar, hiszen a fogyasztói elfogadottság ebben az esetben nem ütközik érdemi akadályokba, amellett ez az iparág tud olyan termelési igényt támasztani, ami a volumen növekedését és a technológiai innovációt eredményez. Az ipari termelés olyan melléktermék áramokat eredményezhet, amik egyéb fejlett iparágakban is alkalmasak lehetnek. A rovarok, mint a környezet mini bioreaktorai a szerves anyagokból egyrészt fehérjét és zsírt állítanak elő, de emellett jelentős mennyiségben keletkezik biokonvertált szerves trágya, ezzel új utat nyitva az irányított komposztálási rendszereknek

- mondta lapunknak Pintér Richárd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a rovarok még több (eddig) kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek magukban, hiszen kitintartalmuk is alkalmas lehet több iparág számára, az ebből előállítható kitozán alkalmas alapanyag, mint táplálékkiegészítő, valamint a gyógyszeripar számára is, mint antimikrobás anyag. De ez még mindig nem minden, hiszen tanulmányok számolnak be arról, hogy a kitozános permettel ellátott, betárolt termények eltarthatósága meghosszabbítható. 

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek

Mint megtudtuk, főként a befektetői oldalon tapasztalható nagyobb érdeklődés ebben az irányban. Fogyasztói szempontból viszont addig, amíg nem jelennek meg olyan termékek, amik nagyobb tömegekhez szólnak, nem valószínű, hogy lesz érdemi változás a viszonyuláshoz. A rovarok egyre nagyobb népszerűségnek, az emberek pedig újabb fogyasztható fajoknak örülhetnek: mióta jóváhagyták a lisztbogár lárvát, más rovarokat is hozzáadtak az emberi fogyasztásra alkalmas listára. Például 2021. november 12-én az Európai Bizottság új élelmiszerként jóváhagyta a vándorló sáskát (Locusta migratoria), 2022. február 10. óta pedig a házi tücsök (Acheta domesticus) is engedélyezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így lehetünk tudatosak?

Továbbra is vita tárgya, hogy fenntartható vagy fenntarthatatlan-e az étkezésünk, ugyanakkor az belátható, hogy sokáig, ilyen nagy volumenű termelés mellett hosszú távon nem. Pintér Richárd viszont felhívta a figyelmet arra, hogy:

Nem szükséges, hogy egyre több rovarfehérjét fogyasszunk, azonban az egyre növekvő tápanyag és főként fehérjeigényünk kielégítése a jelenlegi rendszerekkel nem fenntartható hosszú távon. Megoldás lehetne egy tudatosabb fogyasztói modell kialakítása. A rovarfehérje nem orvosolja a már meglévő problémákat, csak egy alternatív enyhítési irány, ami önmagában nem csak rendszer szinten működőképes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?