Riasztó hírek érkeztek az olívaolajról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Riasztó hírek érkeztek az olívaolajról: erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
2022-ben a nyár során tapasztalt történelmi hőség és szárazság egész Európában negatívan befolyásolta az olajbogyó-hozamot, ezért a szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen drágulhat az olívaolaj ára is. Az olyan jelentős olívaolaj-termelő és -exportáló országok, mint Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália már most alacsonyabb termésmennyiséget jeleznek előre az idei évre. Csak Olaszország, amely a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője, egymaga 37%-kal kevesebb olajat állíthat majd elő 2023-ban, mint a megelőző évben.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A tavalyinál jóval kevesebb olívaolajt állíthatnak elő idén a nagy európai termelő és exportáló országok. A szakértők szerint ugyanis a 2022-es aszály és hőség miatt jelentősen alacsonyabb lesz az idei terméshozam. Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália már most jelezték, hogy idén alacsonyabb terméshozam várható náluk, mint egy évvel korábban. Ez pedig - egyebek mellett - az árak emelkedését vonhatja maga után - írta meg a Telex a Food & Wine értesülései alapján.

Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója azt mondta, hogy az olívaolajat is gyártó cég becslése szerint 20%-kal kevesebb végterméket prognosztizálnak, ami az olajtípustól függően 30-50%-os áremelkedést fog eredményezni. Azonban nemcsak az olívaolaj mennyiségére és árára lesznek hatással a jövőben az aszályok és a hőhullámok: a környezeti változások az olívaolaj ízét is befolyásolhatják. A Filippo Beriónál például kutatásokkal igyekeznek támogatni az olajbogyó biodiverzitását, kipróbálnak alulhasznosított és régebbi fajtákat is, hogy megtalálják azokat, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. A vezérigazgató szerint már 18 alulhasznosított fajta mutatott nagyfokú ellenálló képességet a hőséggel, a szárazsággal és a károsítókkal szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?