Lerántotta a leplet a magyar borász: így turbózzák fel a boraikat

agrarszektor.hu
Márciusban nagy hangsúlyt kap a természet és a természetre való odafigyelés. Ebben a hónapban több olyan világnap is van, ami a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Ilyen például az energiatakarékosság, az újrahasznosítás vagy éppen a víz világnapja. A hónap utolsó szombatja pedig a Föld órája elnevezésű, világméretű kezdeményezés dátuma. Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ma már a fogyasztói piac legtöbb szegmensében találkozunk környezetvédelmi szempontokkal, kezdve az élelmiszerekkel egészen a tisztítószereken át a szépségipari termékekig. A fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy éppen a megújuló energia használata aktuális kérdés a legtöbb vállalkozás és iparág tekintetében. Márciusban különösen nagy figyelem kerül erre a témakörre köszönhetően a hónapban lévő világnapoknak, kiemelt rendezvényeknek, mint az újrahasznosítás, az energiatakarékosság világnapja vagy éppen a Föld órája kezdeményezés - írja a Veszprémi Érseki Pincészet közleményében. A borászat-szőlészet nagy múltra visszatekintő tevékenység. Azokról, akik ezzel foglalkoznak mindig is azt tartottak, hogy a természettel nagy összhangban végzik feladatukat. De vajon milyen fenntarthatósági, környezettudatossági szempontok tudnak megjelenni egy mai borászat életében?

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakának elvégzése után Új-Zélandon töltöttem hónapokat, hogy megismerjem az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Jó volt látni már akkor, mennyire modern módon közelítenek ehhez a területhez. Így nem meglepő, hogy Új-Zéland élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén is. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az új-zélandi szőlő- és borágazat 96%-a minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10%-a rendelkezik biotanúsítvánnyal. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegye tevékenységét

- magyarázza Benesch Antal főborász.

A szakember szerint számos lehetőség nyílik egy hazai gazdaság, pincészet esetében is a környezettudatos szemlélet beépítésére a mindennapokban, ezek közül többet ők is alkalmaznak a Veszprémi Érseki Pincészetnél.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igyekszünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére. Például kevesebb talajba felszívódó szert használunk, és nem alkalmazunk gyomirtót sem. Ezen felül esővíz gyűjtő helyeket alakítottunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett esővizet tudjunk igénybe venni. Az Érseki Pincészetnél mintegy 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A borászat két szőlőbirtokán - Mindszentkállán és Felsőörsön - az élővilág megóvása is fontos szerepet játszik. Madárodúkat és méhkaptárokat helyeztünk ki annak érdekében, hogy növeljük a biodiverzitás védelmét.

Benesch Antal kitért arra is, hogy a csomagolás, palackozás során is igyekeznek környezettudatossági szempontokat alkalmazni. Hozzátette, boraiknál újrahasznosított alumínium csavarzárat használnak a parafa dugó helyett, ezzel is védve a környezetet. A palackjaik könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése végett, illetve a szénlábnyom csökkentése érdekében. Továbbá céljuk, hogy a borcímkék és a borok csomagolása (kartonok) esetében átálljanak újrahasznosított papír használatára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?