Ömlik az import baromfihús Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

Ömlik az import baromfihús Magyarországra: durva, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A takarmányárak még mindig magasabbak Magyarországon, mint a környező, konkurens országokban. Ez pedig szinte a kigazdálkodhatatlan szintre rontja a hazai baromfihús-előállítás versenyképességét. Lengyelországban például tartósan 6-8 százalékkal alacsonyabbak a takarmányárak, és ez a környező országokra, illetve még Csehországra is igaz. Eközben a csirkemellre és a farhátra érvényes árstop egy speciális helyzetet teremtett a belpiacon, és jól látható az is, hogy a magyarországi kiskereskedelmi láncok polcain a konkurens országok baromfitermékei egyre nagyobb felületet foglalnak el. Van olyan áruházlánc, ahol a román, lengyel és szlovén baromfihús teszi ki a kínált termékek legalább 50 százalékát.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Miután a baromfiszektorban általánosságban az élőállat-előállítás önköltségének kétharmadát a takarmányköltség adja, alapvetően határozza meg a hazai baromfitermelés helyzetét, hogy Magyarországon voltak a legmagasabb a takarmányalapanyag- és takarmányárak, és ez a helyzet a gabonaárak csökkenésével sem változott - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. A piaci szereplők beszámolói szerint a konkurens Lengyelországban például tartósan 6-8 százalékkal alacsonyabbak a takarmányárak, és ez a környező országokra, illetve még Csehországra is igaz. Ez már súlyos versenyképesség-rontó tényező, amit hatékonysággal nem lehet eltüntetni, vagyis technológiailag kigazdálkodhatatlan tétel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A konkurens országokban egyébként a tartósan alacsonyabb árak mellett a gabonaár-csökkenés is hamarabb indult el, ami azt jelenti, hogy december környékén 10 százalékos takarmányár-különbséget is feljegyeztek. Az is kétségtelen, hogy európai árakon akkor lehet termelni, ha normalizálüdtak a talarmányárak. A szakember, mint fogalmazott, márpedig erre minden esély megvan a szójánál és a kalászos gabonáknál is, a kukoricát pedig - bár egyelőre jól néz ki a vetés - majd meglátják. Csorbai Attila kitért arra is, hogy, a csirkehús ára ugyan nem került olyan lejtőre, mint a tejé, a versenytársakhoz képest magasabb költségek és a forintárfolyam gyengítették a magyar baromfiágazat piaci pozícióit.

Ami pedig az árstopot illeti - ami a csirkét és a sertést is érinti -, saját tapasztalatai szerint van olyan áruházlánc, ahol a román, lengyel és szlovén baromfihús teszi ki a kínált termékek legalább 50 százalékát. Ha pedig nem fognak csökkenni a takarmányárak, akkor nehézségbe ütközhetnek a fejlesztések is, és hiába az elegendő forrás, nehezen fognak tudni indulni az új pályázatokon a baromfitermelők. Jókora kihívásokkal járnak a termék-előállítás feltételeinek folyamatos szigorításai, miközben a harmadik országokból származó, gyakorlatilag ellenőrzés nélkül az uniós piacra érkező importbaromfihúsok és -tojások nem feltétlenül felelnek meg az uniós követelményeknek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A baromfiszektorban érdekeltek aggodalma a beözönlő import miatt nem alaptalan, hiszen egészen megdöbbentő számokat közölt az EU a hivatalos statisztikák alapján az uniós baromfihús- és tojásimportról. Az előbbiben a közösség importja a három legjelentősebb származási helyről - Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából - egyaránt tovább nőtt az idén. A hivatalos adatok szerint 2023 első 15 hetében az uniós behozatal 71,5 ezer tonnát tett ki, ami 193 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában volt - írja a lap. Ezen belül

  • a fagyasztott hús tette ki a behozott mennyiség 52 százalékát, 36,39 ezer tonnát,
  • a friss hús pedig a 40 százalékát, 28,26 ezer tonnát.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?