Így áll most a helyzet paradicsomfronton: erre készülhetnek a magyarok idén

Így áll most a helyzet paradicsomfronton: erre készülhetnek a magyarok idén

agrarszektor.hu
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális paradicsomtermelés volumene. Magyarországon a 2022-es 80 ezer tonna körüli termést követően az idei szezonra 100 ezer tonna körüli termést valószínűsítenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

WPTC (World Processing Tomato Council) június 21-én kiadott hivatalos prognózisa szerint  globálisan 42,59 millió tonna paradicsom feldolgozására kerül sor az idén, ami 12%-kal haladja meg a 2022-es 38 millió tonnás mennyiséget. A déli féltekén a betakarítás már véget ért, az északi félteke egyes országaiban pedig az állományok telepítésének utolsó fázisa zajlik. Az idei termés a becslés szerint jóval nagyobb a tavalyinál, viszont vannak olyan aggodalmak, amelyek szerint a csapadékos tavasz miatt megcsúszó telepítések miatt későbbre tolódó betakarítás, illetve a csapadékos környezetben elterjedt kórokozók miatt nem biztos, hogy sikerül elérni a prognózisban szereplő 42,59 millió tonnát - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Magyarország

A korábban kiadott előrejelzésekhez képest nincs változás, a 2022-es 80 ezer tonna körüli termést követően a WPTC az idei szezonra 100 ezer tonna körüli termést valószínűsít. Az időjárás megfelelő, és az állományok telepítése csak kisebb csúszásokat szenvedett az esők miatt, általában nincs komoly késés. A teljes termőterület 1350 hektár, az állományok jól fejlődnek.

Egyiptom

Június közepén megkezdődött a nyári termés betakarítása, és a tavalyinál (12500 hektár) jelentősen nagyobb termőterület (15000 hektár) miatt a WPTC 600 ezer tonnára módosította korábban kiadott 500 ezer tonnás becslését.

Franciaország

Az ország délnyugati részén jó időjárási körülmények között már befejeződött a telepítés. A délkeleti termesztőkörzetben viszont a tavasz kezdetén esőzés hátráltatta a munkálatokat, május legvégén pedig két hetes viharos időszak okozott gondokat. Lokálisan, több körzetben a nedves körülmények kedveznek a Phytophthora terjedésének. A 2240 hektáros termőterületről a WPTC a tavalyinál (142 ezer tonna) nagyobb, 160 ezer tonna körüli termést valószínűsít.

Görögország

A tavasz vége teljesen szokatlan módon heves esőzésekkel köszöntött be a helléneknél, ami közvetlen károkat egyelőre nem okozott, de valamelyest késleltette az állományok fejlődését, és Alternaria, valamint Phytophthora ellen is védekezni kellett. A WPTC 440 ezer tonnás termést prognosztizál. 

Olaszország

Az északi területeken a tavasszal óriási áradások és felhőszakadásszerű esőzések okoztak problémát különösen Emilia-Romagna tartományban (Ravenna, Forli és Cesena környékén). Az időjárás két héttel késleltette a munkálatokat, és ez még gondot jelenthet a későbbre csúszó betakarításnál. Június elejére azonban már így is sikerült a tervezett állományok 95%-át eltelepíteni, és egyelőre nincsenek pontos számok az áradások okozta károkról. Valószínű azonban, hogy ezek a kedvezőtlen körülmények a hozamokra negatív hatással lesznek, így a WPTC Észak-Olaszországra kiadott előrejelzése csak 2,75 millió tonnával számol.  A termelők és a feldolgozók végül 151 euró/tonna felvásárlási árban tudtak megegyezni az integrált paradicsomnál és 181 euró/tonna árban az organikus paradicsom esetében.

A déli országrészben hasonló a helyzet: itt a relatíve hűvös időjárás tolta két héttel későbbre a telepítést, és június elején még csak 85-90%-ban fejeződtek be ezek a munkálatok, azaz ugyanúgy gond lehet majd a betakarítással, mint északon. Árvitába keveredtek a termelők és a feldolgozók, mivel a termelők a hosszúkás paradicsomfajtáknál 10 euróval többet szeretnének kialkudni a gömbparadicsomokhoz képest, de a feldolgozók csak 5 euróval adnának többet tonnánként, mivel véleményük szerint sem a hozamokban, sem a termelési költségekben nincs lényeges különbség. A fenti körülmények fényében a WPTC 5,6 millió tonnás termést jósol, ami így is több a tavalyi 5,47 millió tonnás betakarított mennyiségnél, de a késések miatt a szeptemberi időjárás meghatározóbb lesz, mint bármikor.

Oroszország

A hagyományos nagy termelő körzetekben (Nalcsik, Asztrahán, Volgográd régiók) a korábban becsült 8000 hektáros termőterület helyett 8500 hektár telepítésére került sor, ezért a WPTC az előző évi terméshez igen hasonló, 650 ezer tonnás előrejelzését 670 ezer tonnára módosította. Hiába a jóval nagyobb terület, sok a kérdőjel például a kombájnok, alkatrészek és egyéb berendezések rendelkezésre állását illetően.

Portugália

Kedvező időjárás segíti a derék luzitánokat: meleg van, de nincs forróság, a könnyű esők pedig nem befolyásolták érdemben a június első hetében befejeződő telepítést. Az állományok kondíciója megfelelő, és egy ideig úgy nézett ki, hogy a betakarítás egy héttel korábban, már július közepe környékén megkezdődhet. Június elején azonban egy hosszabb hűvös időszak köszöntött be, így várhatóan mégis július utolsó hetében kezdődik majd meg a várhatóan 1,5 millió tonnás termés betakarítása. 

Spanyolország

Andalúziában már végeztek a telepítéssel, és Extremadura környékén is az utolsó simításokat végzik a gazdák. Az időjárásra lényegi panasz nincs, bár júniusban viharok várhatók. A WPTC nem változtatott korábbi, 2,6 millió tonnás előrejelzésén. 

Törökország

A hűvös, csapadékos időjárás miatt a telepítéseknek csak 80%-ával végeztek Bursa környékén, bár ilyenkorra már be szoktak fejeződni a munkálatok. A termőterület a tavalyihoz képest nem változott, és az állományok fejlődése lassú, kései betakarításra lehet számítani. A WPTC 2,5 millió tonnás termést prognosztizál.

Ukrajna

A szokásosnak megfelelő időjárás mellett folyik az állományok telepítése, de óriási a munkaerőhiány. A szezon két héttel hátrébb tart, mint az előző években, és minden bizonnyal a betakarítás kezdete is csúszni fog. A Nova Kahovka víztározó gátjának felrobbantása úgy tűnik, nem érinti az ipari paradicsom termesztését, a WPTC 600 ezer tonnás termést prognosztizál. 

USA - Kalifornia

A NASS május 31-i adatai szerint 11,5 millió tonnás termés várható összesen 102.800 hektáros termőterületről. Az utóbbi három évben a NASS ilyenkor kiadott becslése átlagosan 7,8%-kal volt nagyobb a ténylegesen betakarított mennyiségnél. Az államban javult a vízellátottság, így az előző prognózisokban szereplőnél nagyobb területen tudtak állományokat telepíteni a gazdák, viszont valószínűleg itt is a szokásosnál később kezdődik majd a betakarítás.

USA - Kalifornián kívüli területek

Kalifornián kívül várhatóan 450 ezer tonna paradicsomot dolgoznak fel az idei évben. A középnyugati államokban extrém szárazság uralkodik, itt még csak most végeznek a telepítésekkel, a betakarítás pedig augusztus 12-15. között kezdődhet majd meg.

Kanada

A WPTC becslése szerint Ontario államban 530 ezer tonnára szerződtek a felvásárlók. Az állományok egy része fagykárt szenvedett, több helyen is újratelepítésre volt szükség. Azóta viszont kifejezetten meleg és száraz az idő, így a betakarítás augusztus közepén kezdődhet meg.

Kína

A kiültetett palántákat többször borított hó, és egyes régiókban a levelek is elfagytak, ezért sok helyen volt szükség újratelepítésre. 2023-as kínai ipariparadicsom-termést 7,3 millió tonna körül valószínűsíti a WPTC, nem változtatott a korábbi előrejelzés számain. A feldolgozóüzemek kapacitása visszaállt a korábbi szintre, így a belföldi termés nem lesz képes elegendő alapanyaggal ellátni az üzemeket. Az alapanyagért folytatott verseny idén minden bizonnyal kemény lesz, a WPTC 600-650 jüan/tonna (28100-30500 Ft/tonna) közötti felvásárlási árat valószínűsít.

Japán

Június elején egy tájfun okozott áradásokat és egyéb károkat Ibaraki prefektúrában, Japán fő termesztőkörzetében. Ennek hatásait nehéz felmérni, de a WPTC egyelőre 29 ezer tonnás terméssel számol. 

Algéria

Az idei szezonban 2,5-2,7 millió tonna közötti országos paradicsomtermés valószínűsíthető, amelynek 50-60%-a kerülhet feldolgozásra, így a WPTC 1,35 millió tonnás termést valószínűsít. Májusban áradások károsítottak több területet az ország keleti régiójában, ami elsősorban a betegségek terjedése miatt okozhat terméskiesést. A WPTC azonban így is kitart korábbi becslése mellett, mivel a termőterület a tavalyihoz képest bővült, illetve az előző évinél magasabb hozamok várhatók.

Brazília

A februárban és márciusban telepített állományok komoly mennyiségű csapadékot kaptak, de gyakorlatilag teljesen helyreálltak, komoly károk sehol sem keletkeztek. Goias tartományban a betakarítás egyes régiókban már június 12-én megkezdődött, más helyeken pedig júliusban kezdődnek a munkálatok. São Paulo és Minas Gerais tartományokban ez július 10-étől várható, az előrejelzések szerint 2 millió tonna körüli termés prognosztizálható.

A déli félteke országai

Argentína

A rossz időjárási körülmények miatt az előzetesen várt 670 ezer tonnához képest csak 587 ezer tonnás termést sikerült betakarítani. Ebből 258 ezer tonnát Mendoza régióban, 219 ezret San Juan tartományban, 66 ezer tonnát északkeleten, 39 ezret Rioja, 5200 tonnát pedig Rio Negro körzetében. A legnagyobb terméskiesést San Juan környékén szenvedték el a termelők, itt két nagy jégeső is pusztított, novemberben kései, februárban pedig korai fagy lepte meg az állományokat, így a 100 tonna/ha-os hozamok átlagosan 80 t/ha-ra estek vissza. Korai prognózisok szerint a 2024-es termést már csak 7800 hektárról fogják betakarítani az idei 8200 hektáros terület helyett.

Ausztrália

Rendkívül rosszul alakult a szezon korai része: a folyamatos esőzések minden termesztő régiót érintettek, októberben áradások borotváltak le telepített állományokat, az idény további szakasza pedig túl hideg volt a növények számára, ráadásul az erős szél és az esőzések is jelentős problémákat okoztak. Az idény elején még 250 ezer tonnás termést vártak, ám végül a június 3-ával befejeződő szezon mindössze 110 ezer tonnás termést hozott.  

Chile

A decemberi hőhullámok miatt az 1,3 millió tonnás becslést végül 1,15 millió tonnára csökkentette a WPTC. További gond, hogy aszály fenyeget, és ha az El Niño nem érkezik meg hamarosan, a szárazság a jövő évi állományok telepítését is veszélyeztetheti.

Dél-afrikai Köztársaság

A 2630 hektáros termőterületről származó termés 65%-a már feldolgozásra került. Semmilyen extrém időjárási esemény, sem pedig vízhiány nem hátráltatta a munkálatokat, így október végéig várhatóan összesen 161 ezer tonna feldolgozására kerül majd sor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?