Mintegy 100 hektáron termesztik idehaza a legolcsóbb téli vitaminbombát

Mintegy 100 hektáron termesztik idehaza a legolcsóbb téli vitaminbombát

agrarszektor.hu
Továbbra is a különböző retekfélék a legnagyobb mennyiségben hajtatott hidegtűrő zöldségfajta idehaza, amely ráadásul továbbra is aránylag kedvező áron elérhető vitaminforrás a téli hónapokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

- írja a Hellovidék.

A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Az AKI PÁIR adatai szerint a hónapos retek termelői ára 215 forint/csomó volt 2023 1–13. hetében, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Emellett az importból (Olaszországból) származó hónapos retek nagykereskedelmi ára (187 forint/csomó) 38 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

A Tescoban a hónapos retek csomós ára 349 Ft/db, a hónapos retek csomagja 499 Ft, a fehér retek csomós ára 649 Ft/db, a fekete retek ára 599 Ft/kg, a jégcsapretek ára 799 Ft/kg. Az ALDI árait nézve azt látjuk, hogy a hónapos retek ára 405 Ft/csomó, a fekete retek ára 805 Ft/kg. A Spar online kínálatában a jégcsapretek 799 Ft/kg, a fekete retek ára 699 Ft/kg, a piros retek ára 449 Ft/kg, a vajretek ára 699 Ft/kg – szerepel az összeállításban.

Változatos fajtakínálat

A cikk kitért a különböző fajtákra is. Mint írják, a fekete retek az egyik legolcsóbb zöldségfélénk, ami télen is elérhető, hiszen még novemberben is tele van vele a piac. A fekete retek az egyik legkézenfekvőbb téli zöldség, bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, jó hatással van az emésztésünkre is.

Már az ókori Egyiptomban is kedvelt zöldségféle volt, de emellett gyógyító szerként is használták. A fekete retek főleg késő ősztől érhető el, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

A hónapos retek a káposztafélék családjába tartozó növény, a retek egy termesztett változata. Egyéves növény, mert miután kifejlesztette gumóját, rövidesen magszára nő, amelyen magokat érlel, majd elpusztul. A vetéstől számított 5-6 hónap alatt az egész életciklusa lezajlik. Megvastagodott szik alatti szárát fogyasztjuk, ez adja a növény gumóját. A leggyakrabban termesztett változatoknál ez általában piros, gömbölyű vagy tojásdad alakú, de nagyon sok szín és alakváltozat létezik. A gumó húsa fehér, esetleg pirosas. Levelei többnyire serteszőrösek, de léteznek csupasz levelű fajták is, melyeknek a lombja is fogyasztható.

A hónapos retek azon ritka zöldségek közé tartozik, amelyet a nyugati kultúrkörben elsősorban nyersen szokás elfogyasztani. A hónapos retket, szemben a fekete retekkel, érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert kisebb a rost és illóolaj tartalma, így kevéssé terheli meg az emésztőrendszert.

Távolkeleti országokban változatosan fűszerezik, önálló ételként, köretként is minden társadalmi réteg kedvelt eledele. Az indiai retekfőzelék hónapos retekből is elkészíthető, mustármaggal, csilipaprikával, római köménnyel, asafeotidával, kurkumával fűszerezve kellemes, enyhén pikáns, vitamingazdag táplálékot eredményez.

Jégcsapretek, más nevein daikon, japán retek, vagy kínai retek, enyhe ízű, kelet-ázsiai retekfajta. Bár leginkább Japánnal azonosítják, eredetileg az ázsiai szárazföldről származik. Ázsiában többféle ételt is készítenek belőle, pácolva, fermentálva vagy akár süteménybe sütve.

Fehér színű, répatestű zöldség. Magas az A-, B- és C-vitamin tartalma, ásványi anyagokban gazdag. Íze kissé semleges, alig csípős, amely csípősség a főzés során el is tűnik. Serkenti az emésztést, erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségekkel szemben, ami télen, mikor szezonja van, kifejezetten szükséges. Salátákba, levesekhez, hidegtálakhoz remekül használható alapanyag, legegészségesebb nyersen fogyasztani. Főként tél vége felé kapható, de a hipermarketek polcain az év más szakában is fellelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?