Ezekben a napokban fogyasztjuk el a magyar haltermelés felét

Ezekben a napokban fogyasztjuk el a magyar haltermelés felét

agrarszektor.hu
A halétel készítés hagyományos formái, a halászlé, sült hal készítése mélyen gyökerezik a magyar népi kultúrában. Különleges jelentéssel bír az ünnepi időszakban, és szorosan kapcsolódik a magyar családok karácsonyi hagyományaihoz – írja összeállításában a Hellovidék.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A portál felkereste Lévai Ferencet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjét, hogy segítsen jobban megismerni a magyar családok halfogyasztását az ünnepi időszakban.

Az eladott halak 70-75 százaléka ilyenkor a ponty, mely kiemelkedően a legnépszerűbb. A karácsonyi időszakban a nemesebb halfajok is elkelnek, mint a süllő, a pisztráng, az afrikai harcsa, a szürke harcsa, vagy a tokfélék. Az ilyenkor kínált választék rendkívül széles, és a fogyasztók számára elérhetővé válnak a különféle feldolgozott haltermékek, például halászlé, harcsapaprikás vagy akár különböző halakból készült füstölt halak, halpástétomok. Ezen a néhány napon a halfogyasztás tényleg dominál.

A halfogyasztás trendjei és változatossága

A fogyasztók ma már tisztított, szeletelt, filézett termékeket keresnek. Az utóbbi 4-5 évben a magyar termelők felkészültek erre a trendre, és kiváló feldolgozó kapacitásokat fejlesztettek. Ennek eredményeként már kaphatók félkész és késztermékek változatos skálája is.

Vannak új szolgáltatások is, mint például a cégek telephelyein történő ideiglenes halárusítás, vagy a hús- és egyéb élelmiszerboltok kisebb mennyiségű halértékesítése. Egyre több étkezési hely kínál házhozszállítási szolgáltatást vagy legalábbis konyhakészre készíti elő a halat, így a vásárlónak csak el kell vinnie. Gyakran két vagy három adagot is megvásárolhatnak egyszerre. Létezik továbbá olyan szolgáltatás is, amely lehetővé teszi, hogy egy munkahely előre megrendelje a halat, például a dolgozók számára ajándékba. A megrendelt halat két-három tételből álló adagokban kapják meg, amely elegendő egy ötfős családnak. A keresletet általában halászlé és sült hal iránt tapasztaljuk, bár ez változik az egyéni gasztronómiai preferenciáktól függően.

Az árak hatása a keresletre

A tavalyi év nagyon nehéz volt, ezért a karácsonyi időszakban leálltunk az exporttal, hogy itthon jusson el a hal mindenkihez. Most viszont minden rendben van, a halak nagy választékkal és kiváló minőséggel várják a vevőket - mondta el a szóvivő a lapnak.

A karácsonyi árak idén nem emelkedtek. A tóparti árak a júniusi csúcshoz képest 15-18 százalékkal visszaestek. Sajnos ez az árcsökkenés nem tükröződik az egyes piacokon, ahol az árak változatlanok maradtak. Hasonló a helyzet a búzával és a tejjel is. Bár a búza és a tej termelői ára is lényegesen olcsóbb lett, mint tavaly, a kenyér és a tejtermékek ára nem csökkent jelentősen a kereskedelemben. Ez egy visszatartó hatás, amit nem tudunk befolyásolni, és károsnak tartunk - mondta el Lévai Ferenc.

Sokan a halászati telephelyekre mennek, de ezekből nem sok van. A halászoknak is változatosabbá kellene tenniük a kínálatukat. Több helyen kellene halat árulniuk, de ez nehéz, mert a legtöbben nem élő halat vesznek. Csak a halak 30%-a megy el élve, és az is inkább vidéken. A városiak inkább filéket, szeleteket, halászlé alapot vagy belsőségeket vásárolnak. Egész halat kevesen tudnak megtisztítani és elkészíteni.

Ünnepi halfogyasztáson túl

A magyar haltermelés egész évben változatos kínálatot biztosít, érdemes rendszeresen halat fogyasztani. Ezen túlmenően közös kikapcsolódási, regenerálódási lehetőséget nyújt a családok számára a horgászat, amely által új élményeket szerezhetnek és nagyszerű módja a közös szórakozásnak és pihenésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?