Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

Már a boltokból is lopják ezt a népszerű élelmiszert: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Olyan sok olívaolajat lopnak a spanyol boltokból, hogy már láncokkal kell védeni a palackokat. Az olajra szervezett bűnözők csapnak le, hogy a feketepiacon értékesítsék. A lopások hátterében az európai készletek kimerülése és az olívaolaj árának elmúlt években tapasztalható brutális megugrása áll. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Spanyolországban az olívaolaj lett a legtöbbet lopott termék a szupermarketekben - írta meg a HVG.hu a Financial Times értesülései alapján. Mint kiderült, az olajat főleg szervezett bűnbandák lopják, hogy később a feketepiacon értékesíthessék. A spanyol boltokban már különböző megoldásokkal védekeznek a lopások ellen: van, ahol elkezdték láncokkal összekötni az ötliteres olívaolajos palackokat, máshol a polcokhoz rögzítik őket, vagy biztonsági címkét kapnak az üvegek.

Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, de Európa majdnem kifogyott a készletekből, miután a szélsőséges időjárás már második éve károsítja a termést. Hasonló okokból Görögországban is megszaporodtak a lopások.

Spanyolországban az elmúlt négy évben több mint négyszeresére emelkedett az olívaolaj ára. Korábban 5 euró volt egy liter extra szűz olívaolaj, most ugyanezért már gyakran 14 eurót kell fizetni. Decemberben a spanyol és az olasz rendőrség 11 embert tartóztatott le és több mint 5000 liter hamisított olívaolajat foglalt le egy nemzetközi akcióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?