Ilyen új élelmiszerek áraszthatják el a boltokat? Nem hinnéd, miből készülnek

Ilyen új élelmiszerek áraszthatják el a boltokat? Nem hinnéd, miből készülnek

agrarszektor.hu
Sikeresen befejeződtek a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100 azonosítójú pályázat keretében a Magyar Gomba Kertész Kft. és a Debreceni Egyetem közös kutatásai, melyben a csiperke gomba, a shiitake és a kései laskagomba feldolgozásával 2 új, innovatív gomba alapanyagot állítottak elő, amelyek ízvilágban gazdag, funkcionális élelmiszerek és gyógyászati termékek elkészítésére is alkalmasak, valamint egy innovatív, kíméletes gyártástechnológiai eljárás is kipróbálásra került.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A kutatás jelentős eredménye a funkcionális gombaporok előállítása volt. A nyers gombaalapanyagokat kíméletes főzési eljárásnak vetették alá, amely alacsony hőmérsékleten (90 °C-on), kontrollált páratartalom mellett, zárt térben, hosszú ideig (4 órán át) zajlott. Az eljárás során Maillard-reakció ment végbe. A kezelés végén az aromákban és bioaktív vegyületekben gazdag, koncentrált gombalé szétválasztásra került a gombatesttől. Az így keletkezett értékes alapanyagok (gombalé és a gombatest) fagyasztva szárítással kerültek tartósításra, biztosítva a bioaktív összetevők megőrzését és a mikrobiológiai stabilitást. A kíméletes hőkezelés, a különböző frakciók szétválasztása, majd a szárítási folyamat végén, pedig elkészült 2 új élelmiszeripari alapanyag: a gombalé és gombatestpor - írja a Debreceni Egyetem közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A négyéves projekt másik konkrét eredménye maga ez az innovatív gyártástechnológia eljárás, mely ipari méretekben is alkalmazható. Az eljárás lényege és újdonsága hogy oldószerek hozzáadása nélkül a kíméletes módon előkészített gombából kimagasló fehérje-, rost-, antioxidáns- és poliszacharid-tartalmú, valamint kulináris értékű gomba-alapanyagokat sikerült előállítani. A Maillard-reakció során keletkezett aromás vegyületek, pedig jelentősen hozzájárulnak a késztermékek kellemes érzékszervi tulajdonságainak és táplálkozási értékének növeléséhez.

A konzorcium által kidolgozott innovatív, kíméletes gyártástechnológiai eljárással előállított új termékek (gombalé és gombatestpor) az élő szervezetre tett jótékony hatását, és késztermékként takarmánykiegészítőként történő alkalmazhatóságát etikai engedéllyel rendelkező állatkísérletekkel is igazolták. A projekt keretében végzett kutatások hazai konferenciákon és nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációkban kerültek bemutatásra. A gombalé frakcióból fejlesztett eredménytermék új távolatokat nyit a gombákban hőközlés hatására keletkező bioaktív vegyületeknek és a szén nanorészecskéknek mélyebb megértésére, ipari szintű hasznosítására.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01