Rengeteg a félreértés a mentes élelmiszerek körül, de mi az igazság?

Rengeteg a félreértés a mentes élelmiszerek körül, de mi az igazság?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is. A nemrég lezajlott Hungalimentaria Konferencián és kiállításon az Eurofins szakértő választ adott a legfontosabb kérdésekre az élelmiszerallergénekkel és a laboratóriumi tesztekkel kapcsolatban - írja az Eurofins.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Az élelmiszerallergia és -intolerancia vagy -érzékenység között az a jellemző különbség, hogy az allergia az immunrendszer rendellenes (gyakran igen heves) reakciója az élelmiszereken található összetevőkkel, legtöbbször fehérjék szemben. Allergéneknek nevezzük tehát azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót váltanak ki 

- magyarázta előadásában Bátai Borbála, az Eurofins Food and Feed Testing Gyula Kft. munkatársa Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciáján, a Hungalimentarián.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem véletlen tehát, hogy manapság egyre elterjedtebbek az úgynevezett mentes élelmiszerek, amelyekre ugyanúgy vonatkozik a megfelelő jelölési, élelmiszervizsgálati jogi szabályozás. Az allergének azonosítása mindemellett azért is kiemelten fontos, mert a nem megfelelően címkézett termékek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az ételallergiával vagy ételintoleranciával élőknek, a gyártók számára pedig súlyos jogi következményeket vonhatnak maguk után. Az élelmiszerek biztonságossá tételének teljes folyamatában részt vesznek az élelmiszervizsgáló laboratóriumok, hiszen az alapanyagforgalmazóktól kezdve a gyártási folyamat minden egyes szakaszában biztosítani kell az élelmiszerek allergénmentességét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen laboratóriumi módszerekkel vizsgálják az élelmiszereket?

A fehérjealapú (immunanalitikai) eljárások közül az Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) a fehérjék közvetlen detektálására alkalmas módszer. Léteznek olyan hordozható gyorstesztek is (Lateral Flow Assay, LFA), amelyek módszere szintén antigén-antitest reakción alapul. A molekuláris biológiai módszerek tekintetében a Polymerase Chain Reaction (PCR) során specifikus génszakaszok amplifikációja (felsokszorosítása) történik, amelynek során az allergén (indirekt) jelenléte, vagyis a forrás kimutathatóvá válik. Spektrofotometriás módszerrel pedig - amely egy enzimatikus teszt- a tejcukor koncentrációjának mérése történik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 14. 16:24