Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
A vállalat amerikai részlege közölte, hogy jelenlegi termékportfóliójának már 90%-a nem tartalmaz mesterséges színezékeket. A döntés Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter növekvő nyomása közepette született, aki egészségügyi aggályokra hivatkozva szeretné eltávolítani a szintetikus színezékeket az amerikai élelmiszerekből.
A múlt héten a Kraft Heinz és a General Mills is bejelentette, hogy 2027 végéig kivonják a mesterséges színezékeket amerikai termékeikből.
Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták ezeket a színezékeket a gyermekek viselkedési problémáival, és olyan országokban, mint Ausztrália, Kanada és az Európai Unió tagállamai, általában szigorúbb korlátozások vonatkoznak használatukra. Kérdéses azonban, hogy a vállalatok betartják-e ígéreteiket. A Nestlé USA már 2015-ben fogadalmat tett, hogy eltávolítja a mesterséges ízesítőket és az FDA által engedélyezett színezékeket csokoládétermékeiből, de nem adott választ arra a kérdésre, hogy teljesítette-e ezt a vállalást.
Egy nemrég közzétett, 40 000 élelmiszert vizsgáló elemzés szerint az Egyesült Államokban forgalmazott csomagolt élelmiszerek és italok közel egyötöde tartalmaz szintetikus színezékeket.
Thomas Galligan, a tanulmány társszerzője és a Közérdekű Tudományos Központ vezető tudósa szerint az FDA-nak az EU-hoz hasonló figyelmeztető címkéket kellene előírnia a szintetikus színezékeket tartalmazó élelmiszereken. Több állam, köztük Kalifornia, Nyugat-Virginia és Texas már saját hatáskörben hozott törvényeket a szintetikus színezékekkel kapcsolatban. Egy AP-NORC közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak mintegy kétharmada támogatja a feldolgozott élelmiszerek korlátozását vagy átalakítását az olyan összetevők, mint a hozzáadott cukor vagy színezékek eltávolítása érdekében.
Januárban az amerikai szabályozó hatóságok betiltották a Red 3 néven ismert színezéket az élelmiszerekben, közel 35 évvel azután, hogy a kozmetikumokban már betiltották a potenciális rákkeltő hatása miatt.