15 milliárdból épült sajtgyár: a magyar import hetedét váltja ki a gigaberuházás

agrarszektor.hu
Ünnepélyesen átadták az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos költségvetésből megvalósult sajt- és porítóüzemét Debrecenben. Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes magyar sajtimport egyhetedét lesz képes kiváltani. A porítóban évente mintegy 6500 tonnányi terméket fognak készíteni az édes savóból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Székesfehérvár mellett immár Debrecenben is jelentős gyártókapacitást alakított ki az Alföldi Tej Kft. A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megyei székhelyén egy tejgyárat, és az itt meglévő üzem alapjain egy automatizált sajtgyárat épített fel. A sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet is kialakított - derült ki vállalkozás sajtóközleményéből. A sajtgyárban először trappista sajt fog készülni, amelyet a vállalat "Magyar" márkája alatt fog bevezetni a hazai kis-, illetve nagykereskedelembe. Az automatizált gyártósoron 8 főnyi személyzet napi 250 000 liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot lesz képes előállítani naponta. Az üzemben elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel.

Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a mintegy 60.000 tonnányi magyar sajtimport egyhetedét lesz képes kiváltani.

Az Alföldi Tej tervei szerint a későbbiek során gouda sajtot is gyárt majd Debrecenben, amelyet többek között a Távol-Keletre exportálna. A cég japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a termék értékesítéséről.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A sajtgyártás során keletkező édes savót egy 10 emelet magasságú, 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben dolgozzák majd fel. A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára. A jégkrémgyártástól kezdve, a bébitápszeren és a sportolóknak szánt funkcionális élelmiszereken át, egészen a daganatos betegek klinikai diétájának összeállításáig számtalan területen hasznosítható ez a sokoldalú alapanyag. A Föld lakosságának élelmiszerigénye alapján az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kap majd az ideális fehérjeforrás kiválasztása. A porítóüzem segítségével a nyerstej minden egyes alkotóeleme a legemészthetőbb formában juthat el a fogyasztókhoz, a portermékek ráadásul a tejjel szemben 24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek. Az Alföldi Tej a világ high-tech élelmiszeriparának fog készíteni alapanyagot, Kínából például máris jelentős az érdeklődés a termékek (tejpor, édes savópor és sótalanított édessavópor) iránt.

Az Alföldi Tej új debreceni üzemének működése során nem fog hulladék keletkezni, mert a sajtgyártás során keletkező valamennyi melléktermék feldolgozásra kerül.  Az összességében 15 milliárd forintot elérő költségvetésből megvalósult beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott vele létre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?