2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Élelmiszer

20 százalékos drágulás jöhet a boltokban: erre jó, ha mindenki felkészül

Akár 8-20 százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig globális szinten tovább növelheti az alultápláltságot. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) előzetes értékelése nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó háború miatt, de közben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalanná vált.
 
 

Oroszország világ legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőr. A két ország együttesen a világ árpakészletének 19%-át, a búzának 14%-át és a kukoricának pedig 4%-át termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki – olvasható a VG oldalán. Emellett Oroszország egy másik, a mezőgazdaság számára elengedhetetlen termék kivitelében is világelső: a műtrágyaexportban.

A FAO számításai szerint Ukrajnában az őszi gabonafélékből, a kukoricából és a napraforgóból 20-30%-kal kevesebbet fognak vetni idén, vagy nem fogják tudni betakarítani a teljes vetést a 2022/23-as szezonban. Emellett az orosz exportot a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el. A szervezet szerint mintegy 50 ország – köztük számos fejlődő nemzet – búzakészletének legalább 30%-a függ Oroszországtól és Ukrajnától, ami különösen kiszolgáltatottá teszi őket, így akár 8-13 millió fővel is nőhet az alultápláltak száma világszerte 2023-ig, főleg az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint a szubszaharai Afrikában.

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői is megerősítették a FAO félelmeit. Ahogy Jakob Kern, a WFP vészhelyzeti koordinátora fogalmazott, Ukrajnában összeomlóban van az élelmiszer-ellátási lánc, miután az infrastruktúra egy része megsemmisült, és sok élelmiszerbolt és raktár is üresen áll. A szakember aggodalmának adott hangot az ostromlott városokban – mint például Mariupolban – kialakult helyzettel kapcsolatban is, mondván, hogy kifogyóban vannak az élelmiszer- és vízkészletek, az utánpótlás pedig nem tud bejutni ezekre a településekre.

A fegyveres konfliktus tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a háború kirobbanása előtt a rekord magasan álltak – mondta Jakob Kern, aki szerint a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a búzakészletének csaknem felét, így idén márhavi 71 millió dollárral kerül többe a szükséges élelmiszer megevásárlésa az infláció és az ukrajnai válság miatt, ami 4 millió ember élelmiszer-ellátását fedezné.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben