A Fülöp-szigetekről jött Magyarországra, ma már saját étterme és baromfifarmja van

A Fülöp-szigetekről jött Magyarországra, ma már saját étterme és baromfifarmja van

Bõle István
Elsősorban fűszernövényeket termelő konyhakert és baromfifarm is tartozik a Nógrád megyei Béren működő étteremhez, amely Fülöp-szigeteki és magyar receptek szerint kínálja ételeit. A konyhafőnök és a vállalkozás vezetője Bánfi Anna, aki a filippínó államban, Mindanao szigeten született és házassága révén lett magyar állampolgár. Alapanyagként csakis ismert forrásból származó, magas minőségű terményeket fogad el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bánfi Anna nagyon szegény családból származik, mint mondta sokan soltak testvérek, és szüleik még a rokonságban árván maradt gyerekek közül is többet örökbe fogadtak, ezért saját kert, és saját baromfifarm nélkül nem tudtak volna megélni - tudta meg az Agrárszektor. Anna az első vállalkozási ismereteit már a szülőhazájában megszerezte. Magyarországra akkor keresett rá a térképen először, amikor későbbi férjével megismerkedett. Házasságkötésük után Anna választotta ki a lakóhelyüket Magyarországon, így esett a választása a nógrádi dombok között megbújó Bérre. A táj nyugodt szépsége, az erdő, a patak, a természet közelsége fogta meg, így az hamar egyértelművé vált számára, hogy ezekkel az adottságokkal turisztikai vállalkozásba kell kezdeni. 

Néhány hét múlva komoly üzleti tervet tett le újdonsült férje elé, két éven belül pedig megépült itt a tájba simuló Malom Udvar étterem. Ez szinte követelte magának a konyhát, és az elsősorban fűszernövényekkel kiszolgáló kertet, ahol többféle, Európában nem honos növényt is elültetett. Például egy illatos tökfélét, citromnádat, a gyömbérek ázsiai fajtáit, hosszú fajta babot, édes burgonyát, lila batátát, idehaza eddig ismeretlen padlizsánféléket. Az Agrárszektornak Anna elmesélte, amikor hazalátogat, rendszeresen hoz magával a Fülöp-szigetekről különböző növényszaporító anyagokat, de természetesen van helye ebben a kertben a magyaros fűszereknek is. Bőven terem itt vörös- és a fokhagyma, lestyán, de a sziklakertben ott van például a bazsalikom is, a chilinek pedig 6-8 fajtáját ültették el az idén.

Forrás: Malom Udvar

A baromfifarmon tavaly 100 liba, ugyanennyi kacsa és 700 csirke kért naponta enni. Kizárólag magvakból, kukoricából, napraforgóból, búzából, árpából állt a takarmányuk. A pandémia miatt az idén csupán 80 tojó tyúk kapirgál a tágas kifutóban, de már tervezik a jövő évet rekordszámú baromfi sereglettel.

Mindent konyhai alapanyagot képtelenség a ház körül megtermelni, de Bánfi Anna szereti a piacokat járni. Egyik kedvence a budapesti nagybani piac, de rendszeres vásárlója a pásztói termelői árusító helynek is. Elsősorban az őstermelőket keresi, de szoros az üzleti kapcsolata az étterem beszállítóival is. A vadhúst egy magyar szállítótól kapják, de járnak Bérre kézműves sörkészítők, borászok és pálinkások is. A "tengeri herkentyűket" egy üzletlánc halas standjáról rendelik meg.

A Fülöp-szigetek egy nagy ország, egészen másként főznek a keleti, mint a nyugati részén. Béren az ilonngok receptjeit, ízvilágát kóstolhatják meg a vendégek, ami általában teljesen idegen az érdeklődők számára, hiszen nagyon eltér az idehaza ismert ázsiai konyhától. Viszont van hasonlóság a magyar konyhával, a sertéscsülök például mindkét nemzetnél kedvelt fogás. Anna a magyar konyha hagyományos ételei közül elsősorban a sülteket szereti elkészíteni: csülök Pékné módra, cigánypecsenye, de a csülkös pacal is az egyik kedvence. Jelenleg már a Márton-napi menün dolgozik: lesz liba leves, ami a magyar és a filippínó konyha jegyeit is tartalmazza majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?