A növényi és sejtalapú fehérjék költségszintje öt éven belül a hagyományos élelmiszerek alá eshet

A növényi és sejtalapú fehérjék költségszintje öt éven belül a hagyományos élelmiszerek alá eshet

Takarék Agrár24
A tavalyi év rekordidőszak volt az állati alapú táplálékok helyett "fenntartható" alternatívákat - növényi alapú "hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék - kínáló vállalatok számára, működőtőke beáramlás szempontjából - a Good Food Institute (GFI) által közzétett adatok szerint.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Good Food Intézet a fenti iparágakba történt befektetéseket - a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával - értékelte, melyekből kiderül, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző két évben befektetett összegeknek.

Az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozások az elmúlt években (2010-2020) csaknem 6 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak, melynek több mint a felét a 2020-as év folyamán:

A növényi alapú "hús, tojás és tejtermékeket" előállító vállalkozások az elmúlt években (2010-2020) 4,4 milliárd dollár értékben vonzottak befektetéseket, ennek csaknem felét - 2,1 milliárd dollárt -2020 folyamán. Ez az iparág történetében az eddigi legnagyobb tőkebefektetés egyetlen év alatt és a 2019-ben befektetett összeg - 667 millió dollár - több, mint háromszorosa.

A 2020 folyamán befektetett összeg megoszlása:

- Impossible Foods 700 millió dollár finanszírozási költsége

- A LIVEKINDLY 335 millió dollár kockázatitőke-finanszírozása

- Oatly 200 millió dollár magántőke és 

    78 millió dollár adósságfinanszírozás

- Califia Farms 172 millió dollár magántőke-finanszírozása.

A sejtalapú, növesztett húsokat előállító vállalkozások 2020-ban több mint 360 millió dollár befektetést vonzottak, ami a 2019-ben felvett összeg hatszorosa, és az iparág történetében (2016-2020) az eddig befektetett összeg 72 százaléka. Ebben már benne van a Memphis Meats 186 millió dolláros és a Mosa Meat 75 millió dolláros befektetési köre is.

Az erjesztéssel alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 590 millió dollár befektetésben részesültek, ami több mint kétszerese a 2019-es összegnek. Ez az 590 millió dollár magában foglalta a Perfect Day 300 millió dolláros és a Nature's Fynd 45 millió dolláros adósság konszolidációját - az első nyilvánosságra hozott kockázatitőkebevonást, erjesztő cég esetében. Az erjesztő vállalatok több mint egymilliárd dollár befektetést gyűjtöttek a 2013-as első GFI által is nyomon követett befektetés óta. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a befektetések csaknem 60 százaléka 2020-ban folyt be.

Az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozásokba vetett befektetői bizalmat is elsősorban a piaci tényezők vezérlik, mindazonáltal a klímabarát és fenntartható befektetések iránt is egyre nagyobb az érdeklődés és egyre több befektető ismeri el, hogy az éghajlati kockázat befektetési kockázat is egyben. Az alternatív fehérjék tehát, megoldást jelenthetnének egy fenntarthatóbb és szén-dioxid-semlegesebb ellátási lánc kialakítására - állítja az Intézet.

Hozzátették, hogy a 2020-ban felszínre került társadalmi, környezeti és gazdasági kérdések rávilágítottak a szokásos (business-as-usual) üzletágakkal és gyakorlatokkal kapcsolatos kockázatokra.

A Good Food Intézet vezető befektetői elköteleződéssel foglalkozó szakértője, Sharyn Murray elmondta: "A befektetői közösség az élelmiszer ellátási lánc radikális átalakítása felé vette az irányt, mivel látja a technológiában rejlő óriási társadalmi és gazdasági potenciált. Azok a korai trendszetterek, mint az Impossible Foods, a Beyond Meat, a Memphis Meats és a Mosa Meat továbbra is jól teljesítenek, és egyre több olyan befektetőt találnak, akik látják a lehetőséget az alternatív fehérjék piaci sikerében, miközben tesz a fenntarthatóságért és környezetünk egészségéért."

A Good Food Intézet vállalati elköteleződésért felelős igazgatója, Caroline Bushnell hozzátette: "2020 az alternatív fehérjék iránti befektetői érdeklődés boom-ját hozta, és rekord beruházások áramlottak a szektorba. Ez újabb jele annak, hogy már a magánbefektetők is komoly potenciált látnak ebben a gyorsan növekvő nemzetközi iparágban. Látva és érezve a pillanat sürgősségét, mind az állami, mind pedig a magánszektor részéről több beruházásra és befektetésre van szükség, annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az élelmiszerelőállítás környezetterhelését, valamint a párizsi klímaegyezményben foglaltakhoz is közelítsünk a növekvő népesség táplálása mellett."

Alternatív fehérjék: a XXI. század legújabb "metatémái"

A fenntarthatóság körüli egyre nagyobb befektetői aggodalmak - a messzemenően környezettudatos, az állatjólétet szem előtt tartó fogyasztók számának növekedése - kapcsán az élelmiszeripar jelenleg olyan megoldásokat keres, melyek javítják, a "növényi alapú húsok" és alternatív "tejipari termékek" ízét, szerkezetét, fenntarthatóságát és hozzáférhetőségét.

Jim Mellon, a Moos Law szerzője az egyik befektető, aki arra tippel, hogy az alternatív fehérjék, beleértve a növesztett húst és a tenger gyümölcseit, teljesen megváltoztatják a globális élelmiszeripart. Mellon a legnagyobb részvényese és alapítója az Agronomics nevű, az Egyesült Királyságban bejegyzett befektetési eszköznek, amely alternatív sejtkultúrás (cellular agriculture) fehérjeelőállítással foglalkozó innovatív vállalatokat céloz meg. Ő volt az, aki korunk legújabb "metatémájának" nevezte az alternatív fehérjéket.

Véleménye szerint - Master Investor webinar-ján mondta - a növényi fehérje és a hagyományos húskészítmények árparitását 18 hónapon belül elérjük. Előrejelzése szerint a laboratóriumi előállítású tejipari és húskészítmények, beleértve a növesztett marhahúst, csirkét és a sejt alapú tenger gyümölcseit, öt év múlva a hagyományos élelmiszerek vételára alá esnek.

Köszönhetően a tudósoknak és az ipari mérnököknek, Mellon meg van győződve róla, hogy komoly termelésnövekedést és komoly költségcsökkenést fog elérni a sejtalapú mezőgazdaság (cell-aggriculture). "Amint ezek az áruk megragadnak a köztudatban, a fogyasztás is fel fog futni."

Európai példákon is egyre gyakrabban látjuk, hogy a fejlett országok polgárai a befektetéseik mellé még kvázi egy "jó érzés csomagot" is kapnak, mivel a befektetésük fenntartható és nagy valószínűséggel környezetbarát is, tehát úgymond tettek valamit a környezetükért is. Hasonló a helyzet a Németországban létesítendő napelemparkokkal is. Amellett, hogy komoly jövedelmet állít elő magának és a föld tulajdonosának is, még zöld energiát is termel, ráadásul a napelemek alatti területet akár méhlegelőként, vagy juhok legeltetésére is használhatjuk. Természetesen ezeket a jelen folyamatokat is óriási mértékben katalizálják a különböző jegybankok pénznyomtatási gyakorlatai, mindamellett hogy hasznos kezdeményezésekről van szó. 

Forrás: https://www.foodnavigator.com/Article/2021/03/18/Cell-based-prices-forecast-to-drop-significantly-below-conventional-foods-in-five-years-as-alt-proteins-attract-record-3.1bn-in-2020

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?