2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Élelmiszer

Aki szőlőt telepítene, most kérvényezze!

Maximum 150 ezer forintos hektáronkénti áron vehet a tulajdonosi jogokat gyakorló MVH-tól szőlő-újratelepítési jogot az érdeklődő. Az árat több tényező csökkentheti, melyet külön szabályoz a magyar és uniós jog. Az érdeklődők ez év végéig juttathatják el igényeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében.
 
 

Minimum 20 ezer, maximum 150 ezer forintba kerül egy hektárnyi borszőlő újratelepítési joga. Ennyit kér érte az állam, s az év végégig nagyjából 5 ezer hektárnyi területen vehetik ezt igénybe az érdeklődők. A jogosultság három évig használható fel miután a hegybíró javaslatát adta a telepítésre és kivágásra. Erről a minap jelent meg az MVH közlemény, melyben az is megtalálható, hogy miként csökkenthet a 150 ezer forintos ár legfeljebb 20 ezerre. (Ilyen például, ha a kérelmező vállalja, hogy a vásárlást követő borpiaci év végéig elvégzi a telepítést, vagy a kérelmező rendelkezett 2010. július 31-ig hatályos jog alapján kiállított telepítési engedéllyel, amelyet nem használt fel, így a telepítési kérelemhez újratelepítési jogot kíván vásárolni és a vásárlási kérelemhez mellékeli a lejárt telepítési engedély másolatát.) Előfordulhat olyan eset is – ilyen a fiatal gazdálkodók segítése –, hogy nem kell fizetni az újratelepítési jogért. Ez esetben a kérelemhez csatolni kell a fiatal gazda támogatási határozatot, vagy kizárólag forráshiány miatti elutasításról szóló döntés másolatát kell mellékelni. A részleteket az MVH hivatalos honlapján (www.mvh.gov.hu) találhatják meg az érdeklődők. Javasolt a kérelem és a hegyközségi igazolás együttes beküldése.

Az MVH most azon területekre vonatkozó jogot hirdette meg, melyek tulajdonosai meghatározott ideig nem éltek az újratelepítés jogával és a jog átszállt az MVH által vezetett jogtartalékba. E termelők korábban – 1996–2004 között – kivágták szőlőjüket, s ezzel egyben megszerezték az említett jogot új, a kivágottal azonos nagyságú ültetvény telepítésére, csakhogy 2010 nyaráig nem éltek vele, így az automatikusan átszállt az államra.

Azoknak, akik most vásárolnak újratelepítési jogot, legkésőbb két borpiaci év végéig kell elvégezniük a borszőlő-telepítését. A vásárolt jog egyébként nem átruházható, ellentétben a kivágással korábban megszerzett újratelepítési joggal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu