2022. január 27. csütörtök Angelika

Hírek - Élelmiszer

Brutális árak a magyar boltokban: ennyit drágultak az élelmiszerek egy év alatt

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
 
 

Februárban meglódult a fogyasztói árak éves emelkedése: az előző három hónapban 2,7%-on stagnáló infláció 3,1%-osra ugrott. A maginfláció 0,1 százalékponttal 4,1%-osra mérséklődött, amivel továbbra is átlépi a jegybanki inflációs célsáv felső határát és az indirekt adóktól megtisztított maginfláció is 0,1 százalékponttal a januári 3,5%-osról a decemberivel megegyező 3,4%-osra lépett vissza.

Az elemzők 3,8%-os márciusi inflációra számítottak. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett. A járműüzemanyagok ára 6,6%-kal lett magasabb, mint februárban volt és 17,7%-kal emelkedett tavaly március óta.

A dohányáruk 17,5%-kal drágultak egy év alatt és 2,1%-kal márciusban. A szeszesitalok ára átlagosan 2,5%-kal emelkedett, így a szeszes italok és dohányáruk együttesen 10,3%-os növekedést mutattak.

Az élelmiszerek ára 2,7%-kal nőtt, ezen belül az étolajé 21,3%-kal, a liszté 8,2%-kal és a cukoré 7,6%-kal emelkedett, a rizsé 6,8%-kal nőtt, a munkahelyi étkezésé 6,6%-kal, a tojásé 6,4%-kal emelkedett. A friss gyümölcsök ára 12,3%-kal százalékkal volt magasabb, mint egy éve a zöldségek ára viszont csekély mértékben, 0,6%-kal csökkent. A sertéshús ára 7,8%-kal, a sajté 1,9%-kal csökkent.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!