Brutálisan csökkentheti a zöldségkínálatot az éghajlatváltozás

agrarszektor.hu
Több mint egyharmaddal csökkenhet a világ zöldségkínálata 2050-re az egyre drasztikusabb éghajlatváltozás miatt. Miközben folyamatosan nő azoknak a száma, akik az egészséges élelmiszerek felé nyitnak, a növekvő hőmérséklet és a komoly problémát jelentő vízhiány miatt a kulcsfontosságú növényi összetevők kínálata szűkülhet a világpiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben egy tanulmány szerint, mivel a globális zöldségkínálat több mint egyharmaddal csökkenhet 2050-re. Az egészséges táplálkozás egyre több embert vonz, de számos termék fontos összetevője a szójabab és a lencse, amelyek terméshozama a fokozatosan emelkedő hőmérséklet és a vízhiány miatt jelentősen lecsökkenhet az elkövetkező években. 

A zöldségek és a hüvelyesek az egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend létfontosságú összetevői. Egyes jóslatok szerint azonban a szója globális átlaghozama 35 százalékkal, míg a lencsénél, illetve más hüvelyeseknél 9 százalékos visszaesés következhet be, ha nem történnek drasztikus változások a mezőgazdaságban. A tanulmány szerint megoldást jelentene új növényfajták nemesítése, illetve a meglévők fejlesztése, valamint a gépesítés és az öntözés is komoly változásra szorulna.

Komoly intézkedésekre lenne szükség, amelyek törekednek a mezőgazdasági ágazat támogatására és a környezeti változásokkal szembeni ellenálló képesség növelésére - vélik kutatók. Ha nem történik változás, akkor nem csak a közegészségügyre, de az élelmiszer-biztonságra és a lakosság egészségére is káros hatással lesz a jelenleg tartó csökkenő trend, ami a világ zöldségellátását jellemzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02