2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Élelmiszer

Durva, ami a tejtermékek árával történik Magyarországon: megállíthatatlan a drágulás?

Az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tej fogyasztói ára áfával 12 százalékkal, a trappista tömbsajté 11 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé pedig 10 százalékkal nőtt 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához képest. A hazai előállítású tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jelentősen megemelkedett egy év alatt, a tehéntúróért, a vajkrémért, a tejfölért és a trappista sajtért is többet kérnek idén.
 
 

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 100,55 forint/kilogramm volt 2020 júliusában - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal csökkent 2020 júliusában a júniusihoz képest és 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 2 százalékkal, a 2019. júliusinál 8 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 99,8 forint/kilogramm volt 2020 júliusában, az előző havihoz képest 1 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest 7 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 1 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 19 százalékkal csökkent 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 34 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 10 százalékkal több nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 15 százalékkal volt több a feldolgozókénál a vizsgált hónapban.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a tehéntúró (+12 százalék), a vajkrém és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +11 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+9 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+8 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a tejföl és a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), a gyümölcsös joghurt (+6 százalék), a kefir (+5 százalék), az ömlesztett sajt (+2 százalék) az adagolt vaj (+1 százalék), míg stagnált a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára 2020 júliusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára áfával 12 százalékkal, a trappista tömbsajté 11 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 10 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu