2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Durva kenyérdrágulás a láthatáron: komoly áremelés várható a pékségekben

Élelmiszer-áremelkedéssel indul a 2022-es év is. A malmok januárban 10-15 százalékkal fogják emelni a liszt árát, a pékek viszont nem tudják, milyen áremelésekre számíthatnak még az év során.
 
 

Ismét áremelésekre készülnek a pékek, pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint már 2021 novemberében is 433 forintba került átlagosan egy kiló fehér kenyérért az országban. Vagyis közel 40%-kal többet, mint két éve, még a járvány előtt – írta meg az RTL Híradó.

Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk

– nyilatkozta Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője.

Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke elmondta, hogy egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak ebből a gabonából, ám az Európai Unióban volt, ahol kevesebb búza termett tavaly. Emiatt viszont megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A szakember szerint tovább rontja a helyzetet, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.

Ha én a világpiaci árat nem tudom megfizetni a búzáért, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni, aki többet fizet érte

– tette hozzá Lakatos Zoltán.

Mindez viszont azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15%-kal fog emelkedni. Pedig – részben a gyengülő forint miatt – már az elmúlt évben is több mint 20%-kal lett drágább a liszt, és erre jön majd rá az újabb emelés januárban. A forint gyengélkedését egyébként leginkább a déligyümölcsök árán lehet érezni, a tejiparban pedig a jellemzően külföldről behozott gyümölcsjoghurtok és csomagolóanyagok lettek drágábbak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!