2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Élelmiszer

Egyre kevesebb kenyeret eszik a magyar

A magyarok kevesebb kenyeret esznek, mint általában az európaiak. Több, mint 15 évvel ezelőtt a fehér kenyér volt a lakosság kedvence, mára azonban a barna, és a teljes kiörlésű kenyér került előtérbe.
 
 

Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm, míg az európai átlag 50 kilogramm. A Központi Statisztikai Hivatal idei jelentése szerint ma már jelentősen kevesebb kenyeret vásárol a magyar lakosság. 2002-ben mintegy 63 kilogramm volt az egy főre jutó éves mennyiség, ma ez már csak 37 kilogramm. Európai Uniós felmérések szerint a németek és az osztrákok évi 80 kilogramm, a spanyolok és az olaszok pedig 60 kilogramm kenyeret fogyasztanak fejenként.

Az elmúlt 15 évben jelentősen megváltoztak a magyar kenyérfogyasztási szokások. Amíg 2000 környékén főként fehér kenyereket fogyasztott a lakosság, addig mostanában egyre inkább a barna, illetve a teljes kiőrlésű termékeket keresik a boltokban a vásárlók. A GfK Hungária Piackutató Intézet tavalyi kutatása szerint a fehér kenyeret naponta vagy hetente többször fogyasztók aránya a 2007. évi 76 százalékról tíz év alatt 61 százalékra csökkent, miközben a barna kenyeret előnyben részesítők köre 34 százalékról 50 százalékra bővült.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu