Eldőlt! - Csányi a legnagyobb agrárguru Magyarországon

agrarszektor.hu
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő agrárvállalkozások közvetett, közös irányítást szerezzenek a legnagyobb hazai agrárintegrátori társaságnak számító, több mint 230 milliárd forintos éves forgalmú nádudvari KITE Zrt.-ben. Ezzel végképp nyilvánvalóvá vált, hogy Csányi Sándor tekinthető a legnagyobb magánszemély befektetőnek a hazai agráriumban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GVH engedélyezte, hogy az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett - áll a GVH közleményében. Mindhárom vállalat Csányi Sándor tulajdonában áll. A cégek még a nyáron fordultak engedélyért a GVH-hoz annak érdekében, hogy a közös irányítást átvehessék Guba Sándor többségi tulajdonostól. (A KITE kisebbségi részesedése az OTP Bank tulajdonában van).

Mind a KITE-csoport, mind a Csányi-csoport végez vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez (azon belül gabonafélékhez és olajos magvakhoz) kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet - állapította meg vizsgálatával a GVH. A gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20 százalékos mértéket. A műtrágyák, a vetőmagok, a növényvédő-szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta ugyan a 20 százalékot, de a Csányi-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

A GVH ezért úgy ítélte meg, hogy az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra, figyelemmel a piaci részesedésekre, a csekély mértékű részesedés-növekményre (minthogy a Csányi-csoport részesedése rendkívül alacsony ezekben az átfedő szegmensekben), illetve a piaci szereplők (versenytársak, vevők) álláspontjára. Azzal, hogy a hivatal engedélyezte a tranzakciókat, még egyértelműbb vált, hogy Csányi Sándor számít a legnagyobb befektetőnek a hazai agráriumban.

Mint ismert, a Forbes magazin nemrég 87,5 milliárd forintra becsülte a Bonafarm Csoport értékét, amely a bankvezér eddigi agrárgazdasági befektetéseit fogja össze. A csoporthoz a B-Bábolna Takarmány Kft., a Fiorács Kft., a Pick Szeged Zrt., a Bóly Zrt., a Sole-Mizo Zrt., a Bólyi Agrokémiai Kft., a Humán Komplex Kft., a Csányi Pincészet Zrt., a Pick Szállítási Kft. és a Dalmand Zrt. tartozik. A KITE Zrt. megszerzése pedig - óvatos becslések szerint is - több tízmilliárd forinttal növeli Csányi agrárbirodalmát, és hatalmas integrált területhez, infrastruktúrához és mezőgazdasági termelői ügyfélkörhöz juttatja a bankvezért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?