Eltűnhet a hazai boltokból a magyar hagyma? Ömlik az import áru az országba

Eltűnhet a hazai boltokból a magyar hagyma? Ömlik az import áru az országba

agrarszektor.hu
2021-ben komoly problémákat okozott az időjárás az európai vöröshagyma-termesztésben, a tavaszi fagyok, a jégverés és a száraz, aszályos időszakok több országban is befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét. Hollandiában a jelentősen nőtt a vöröshagyma termőterülete, ez az európai ország egymaga adja a vöröshagyma globális kereskedelmének egyötödét. Magyarországon az időjárás okozott gondokat a termelőnek, a sok szélsőség miatt idén jóval apróbb termésméretek születtek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint átlagos hagymatermésre lehet számítani, de a hazainál jóval olcsóbb import vöröshagyma problémát jelenthet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A FreshPlaza szerint a legnagyobb európai vöröshagyma-termelőnél, Hollandiában 2021-ben a vetésterület 11%-kal nőtt az előző évihez képest. Minőségi problémákat okoztak a betegségek: a baktériumos rothadás, valamint a jégverést követő bakteriális fertőzés és lisztharmat. A hozamok változatosan alakultak: a barna héjú vöröshagyma az északi régióban hektáronként átlagosan 63,3 tonna (2,8%-kal kevesebb), a déli régióban 56,2 tonna (12,2%-kal több) termést adott. Spanyolországban a Mezőgazdasági Minisztérium 770 ezer tonna vöröshagyma betakarítására számít. Franciaországban kisebbek a hagymafejek az átlagosnál, sem minőségben, sem mennyiségben nem egységes a felhozatal. Németországban átlagos évjárat lett a 2021. évi, az árak a szezonalitásnak megfelelően alakulnak, a 2019. évinél magasabb, de a tavalyinál alacsonyabb szinten mozognak. Lengyelországban a vöröshagyma termését 630 ezer tonnára várják.

A FAOSTAT adatai szerint Hollandia - India után - a világ második legnagyobb vöröshagyma-exportőre, és a vöröshagyma világkereskedelmének 20%-át adja. Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán is Hollandia a legnagyobb vöröshagyma-exportőr, majd Spanyolország következik a sorban. A legnagyobb vöröshagyma-importőr Németország. Az idei év első hét hónapjában Hollandia 3%-kal, 362,6 ezer tonnára, Spanyolország pedig 21%-kal, 113,4 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába pozitív volt 2020-ban: 274 ezer tonna import, szemben a 1,33 millió tonna exporttal. A közösség vöröshagyma-kivitele 2021 első hét hónapjában 18%-kal csökkent, 437,6 ezer tonnára, míg a behozatal 8%-kal, 246,1 ezer tonnára nőtt 2020 azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország vöröshagymatermése az utóbbi öt évben 39-62 ezer tonna között mozgott. 2020-ban 12%-kal több (54,1 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Szakértők szerint kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok, csapadékhiány) miatt a vöröshagyma 2021. évi termése várhatóan 40 ezer tonna körül alakulhat. Növényvédelem tekintetében az elmúlt évekhez képest kevesebb probléma mutatkozott meg idén, néhány helyen volt csak jelentősebb peronoszpóra fertőzés. Az áttelelő vöröshagyma tekintetében sok helyen elaprózódott termésre panaszkodtak a termelők, a méret elmaradt a várnál, kisebbek lettek a fejek. Az őszi, tavalyi vetésű hagymák betakarítása júniusban, a tavaszi vetésű hagymák betakarítása augusztus elején kezdődött meg, ahogy erről az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint Magyarország 2021 első hét hónapjában 10%-kal kevesebb - 13,7 ezer tonna - vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 14%-kal (3,72 ezer tonna), Szlovákia 1%-kal (3,27 ezer tonna), Németország pedig 38%-kal kevesebb (1,89 ezer tonna) vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Ausztriából 97%-kal több, 3,29 ezer tonna vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős, mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre. Az idei év első hét hónapjában 44%-kal, 166 tonnára csökkent a kivitel, amelynek kétharmada Romániába került.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2021 1-13. hetében, az előző évi bőségesebb termés miatt, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 16%-kal alacsonyabb volt (122 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (166 forint/kilogramm) 2021 22-42. hetében 13%-kal haladta meg a 2020. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az idei betakarítási időszakban a 40. héten jelent meg az Ausztriából érkező import termék a kínálatban, a hazainál alacsonyabb áron.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?