Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban

Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az időjárási és logisztikai problémák a hagyma globális piacán általánosak, több országban befolyásolják a minőséget és az árakat. Míg a hollandoknál a logisztika az export egyik legnagyobb korlátozója, addig a briteknél folyamatosan emelkednek az árak, az olaszoknál azonban hatalmas a kereslet a jó minőségű hazai hagymáért. Magyarországon az időjárás tett keresztbe leginkább a termelőnek, a sok szélsőség miatt idén jóval apróbb termésméretek születtek, ugyanakkor komoly problémát jelent az olcsó külföldi konkurencia is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Dél-Afrika az év elején tapasztalt heves esőzések és a magas páratartalom miatt elárasztotta a piacot a kívánatosnál rosszabb minőségű hagymával, míg az Észak-Amerika nagy részén tapasztalható szélsőséges nyári hőhullámok miatt csökkent a termésmennyiség. Eközben Európában a holland hagymaexportot inkább a logisztikai lehetőségek hiánya, mint minőségi vagy mennyiségi problémák korlátozzák, az Egyesült Királyságban pedig a megnövekedett inputköltségekkel összhangban emelkednek az árak, amelyek várhatóan nem csökkennek egyhamar.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Hollandia: A logisztika a holland hagymaexport korlátozója

A holland hagymaexport szezonja felpörgött. Sokkal többet is exportálhatnánk, ha meglennének a szállítási lehetőségeik. Korábbi években a válogatás jelentett kihívást, most a szállítás. Ez megnehezíti a tavalyi +40 000 tonnás export hetek elérését. A hagyma ára jelenleg felfelé mozog. Célállomásaik főként Afrika, de Ázsia Közép-Amerika is fő cél. Termesztés szempontjából sok probléma volt a minőséggel, különösen a baktériumos rothadás a legnagyobb gond, de gyakran jégeső vagy lisztharmat következtében lépnek fel bakteriális fertőzések.

Egyesült Királyság: A magasabb inputköltségek miatt emelkednek az árak a brit hagymánál

A brit hagyma átlagára 2021 szeptemberének első három hetében 0,49 GBP/ 25 kg volt, ami 1,2%-kal magasabb, mint a 2021. augusztusi átlagár, és 17%-kal magasabb, mint a 2020. szeptemberi átlagár. A brit hagyma árának emelkedése elsősorban a növekvő inputköltségeknek tulajdonítható. A brit termelőknek magasabb műtrágya-, energia-, szállítási és munkaerőköltségekkel kell szembenézniük. Ennek megfelelően a jövedelmezőség megőrzése érdekében ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítják át. Különösen a szállítási és a munkaerőköltségek emelkedtek 2021-ben, mivel a korlátozott utazási lehetőségek korlátozzák a Kelet-Európából az Egyesült Királyságba irányuló munkaerőáramlást. Az Egyesült Királyság hagymájának túlnyomó többségét Európából importálja. A jelenlegi kamionsofőrhiány és a magas szállítási költségek miatt a Dániából történő import drágábbá vált, a többletköltségeket pedig az importőrökre hárítják.

Az Egyesült Királyság a korábban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények ellenére átlagos termésre számít idén. A 2021-es év első negyedéve különösen csapadékos volt, januárban és februárban jelentős esőzésekkel. A március száraz volt, ami lehetővé tette a hagyma ültetését; az áprilisi fagyok azonban korlátozták a növények növekedését. Az Egyesült Királyságban a hagyma iránti kereslet az elmúlt hónapokban erőteljes volt, összhangban a vendéglátóipari ágazat újbóli megnyitásával, és a kiskereskedelmi értékesítés is erős maradt. A brit hagymaárak az év hátralévő részében valószínűleg továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak.

Olaszország: Nagy kereslet és jó minőség az olasz hagyma iránt

A fehér hagymára nagy a kereslet, mivel a termelés több európai területen kissé visszaesett. Az olasz hagymára külföldön is van kereslet, mivel az időjárási körülményeknek köszönhetően idén jó minőségű. Más a helyzet a vörös hagymával: a jó piaci indulás után nem kevesebb a termék, de az átlagos méret kisebb. Ez bizonyos nehézkességet okoz a piacon. A feldolgozóipar részéről nincs kereslet bizonyos fajtákra. Az olasz mogyoróhagymát jelenleg nem exportálják, mivel Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban jó termés volt. A betakarítás során a hosszú, csapadékmentes időszak lehetővé tette, szép és hibátlan hagyma kerüljön, valamint a szomszédos régiókból érkező kereslet növekedés magasabb termelői árakat eredményeztek, ami azt jelenti, hogy átlagosan 5 eurócenttel voltak magasabbak kilogrammonként, mint az előző szezonokban. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedőknél értékesített termék mennyisége (40%) növekszik a nagybani piacokon értékesített termékhez képest (60%).

Spanyolország: A lassú export a jó minőség ellenére alacsony árakat eredményez a spanyol hagymánál

Spanyolországban folytatódik a kései hagyma betakarítása, amely a nagyon enyhe nyár miatt a szokásosnál körülbelül 15 nappal korábban fejeződik be. Október 15-e körül a legtöbb területen már betakarították a termést, és az év hátralévő részére betárolták. A hőhullámok hiánya ezen a nyáron nagyon pozitívan befolyásolta a kései fajták minőségét, miközben a terméshozamok a tavalyihoz hasonlóak. Jelenleg az export lassú, az árak pedig alacsonyak, hasonlóak a tavalyi év azonos időszakához, még nem érik el a járvány előtti szintet. A holland hagyma alacsony áron történő értékesítésének nyomása nagy hatással van, valamint a német és a brit termelés évről évre való növekedése. A kései fajták vetésterülete Spanyolországban a tavalyi évhez képest kissé nőtt: Kasztília-La Mancha tartományban +3%-kal, így ez a régió 7 800 hektárra nőtt; Kasztília és Leónban +13%-kal, összesen 859 hektárral és +20%-kal Andalúziában, ahol 1 400 hektáron termesztik ezeket a fajtákat. A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium szerint az ágazat 770.000 tonna késői hagyma betakarítására és betakarítására számít.

Kína: Hagymaexport a stagnálás szélén

Csak Gansuban van jelenleg a hagymatermés csúcsszezonja. Gansu Kína egyik legfontosabb hagymatermő területe. Az időjárási viszonyok és a talajviszonyok nagyon alkalmasak a hagymatermesztésre. Általában az augusztus és október közötti időszak a hagymatermés és az export szezonja, de idén a hagymaexport a stagnálás szélén áll. Tavaly a vöröshagyma ára magas volt, ezért sok gazdálkodó áttért a vöröshagyma termelésére. Ezért a vöröshagyma termelési volumene most sokkal nagyobb, mint tavaly. A 50#-os vöröshagyma ára 280 USD/tonna körül van, a hámozott vöröshagyma ára pedig 400 USD/tonna körüli. Az árak nagyjából megegyeznek a tavalyi árakkal. A tengerentúli megrendelések mennyisége az elmúlt hónapokban 50%-kal csökkent. A csökkenés fő oka a magas szállítási költség. Néhány exportőrnek teljesen le kellett állnia a távoli célállomásokra, például Angliába irányuló hagymaexporttal. A Qingdaóból Rotterdamba történő szállítás jelenlegi költsége 14 000 USD konténerenként. Egy konténerbe 24 tonna hagyma fér, ami azt jelenti, hogy a szállítási költség 600 USD/tonna hagyma. Ez jóval magasabb, mint a termék értéke, ami jelentősen eltér a megszokottól. A kínai hagyma iránti belföldi kereslet Kínán belül még mindig hatalmas. A nem exportálható hagyma nagy része a belföldi piacra kerül.

Magyarország: Változó időjárás, apróbb termésméret

A hazai vöröshagyma állományok eltérő képet mutattak, de az ország nagy részére elmondható, hogy a bíztatónak ígérkező kelés és áttelelés után a hűvös tavaszi időjárás vontatott fejlődést eredményezett. Az áttelelő vöröshagyma termesztőket sok helyen jelentős fagykár érte tavasszal- ez elmondható Makó térségére is-, ezért ezeken a területeken hiányos lett az állomány, valamint több helyen újra kellett vetni. A tavaszi vetésű hagyma területeken a tavaszi csapadék hiánya kelési problémákat okozott, az öntözött táblákon megfelelő volt a növények fejlettsége. Egyes területeken nagy nehézségeket okozott a drótféreg, jelentős kártételről számoltak be néhány megyében. Növényvédelem tekintetében az elmúlt évekhez képest kevesebb probléma mutatkozott meg idén, néhány helyen volt csak jelentősebb peronoszpóra fertőzés. Az áttelelő vöröshagyma tekintetében sok helyen elaprózódott termésre panaszkodtak a termelők, a méret elmaradt a várnál, kisebbek lettek a fejek. Az őszi, tavalyi vetésű hagymák betakarítása júniusban, a tavaszi vetésű hagymák betakarítása augusztus elején kezdődött meg.

Az országos jelentés alapján az idei vöröshagyma vetésterülete 1360 hektár, a becsült betakarítható termésátlag 29 776 kg/ha ami 40,5 ezer tonna össztermést eredményez idén. Évek óta egyre kisebb területen termesztenek hagymát Magyarországon, miközben a zöldség iránti kereslet megnőtt. Problémát jelent az olcsó külföldi konkurencia, az alacsony a felvásárlási ár, azonban megnövekedtek az input árak és termelési költségek. A növényvédőszer kivonások is megnehezítik a gazdák dolgát, főleg a gyomirtás területén. A klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás is egyre nagyobb kihívások elé állítja a magyar termelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03