2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Érdekes adat: erre használják fel a legtöbb tejet Európában

Az Európai Unióban megtermelt tej 37 százalékát sajt előállítására használták fel 2017-ben, több mint 29 százalékából pedig vaj készült. Az unió tagállamai közül Németországban készült a legtöbb sajt, ők az összes termelés 22 százalékát mondhatják magukénak, míg a friss tej egyötödét az Egyesült Királyságban állították elő.
 
 

2017-ben mintegy 156,9 millió tonna tejet dolgoztak fel az Európai Unióban, ami 3,5 millió tonnával több volt, mint a 2016-ban feldolgozott mennyiség - derül ki az Eurostat adataiból. Ennek a közel 160 millió tonnás mennyiségnek a 37 százalékát sajt előállítására használtak fel, a 29,3 százalékából vaj, a 12,5 százalékából tejszín, és a 11,1 százalékából friss tej készült. Savanyított tej készült a tej 4,2 százalékából, por alapú termékeket állítottak elő a 3 százalékából, a maradék 2,9 százalékból pedig egyéb termékeket készítettek.

Az EU-ban megtermelt összes tejnek a 98,9 százalékát dolgozták fel. A maradék 1,1 százalék vagy nem feldolgozott termékként végezte, így például a takarmányipar használta fel, vagy pedig visszakerült a farmokra.  

Az Európai Unió tagállamai közül Németországban állították elő a legtöbb sajtot (2,2 millió tonna készült itt, ami az EU összes sajttermelésének 22 százaléka), őt követte Franciaország (1,9 millió tonna, az EU teljes mennyiségének 19 százaléka), a harmadik helyen pedig Olaszország végzett (1,3 millió tonna, az EU össztermelésének a 12 százaláka). A legtöbb friss tejet az Egyesült Királyságban állították elő 2017-ben, itt készült az unió összes friss tejének a több mint egyötöde (az uniós termelés 22,5 százaléka, azaz 6,9 millió tonna).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu