2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Élelmiszer

Ez tényleg mellbevágó! - Így fogunk élni 2030-ban

A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, amelyben kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban. A FAO szerint 2030-ra az élelmiszertermelést 60 százalékkal kell növelni, hogy ki lehessen elégíteni az élelmezési igényeket.
 
 

A legmeglepőbb tények a FAO szerint:

1. A mezőgazdaság és természeti kincseink biztosítják a megélhetés alapját világszerte a szegénységben élők 75 %-nak.

2. A globálisan megtermelt élelmiszer 80 %-a családi gazdálkodásokból származik, ezért az ő támogatásuk különösen fontos.

3. Az éhező emberek száma 800 millió alá csökkent, de még így is majdnem minden kilencedik ember számára a Földön problémát jelent a napi betevő előteremtése.

4. A fejlődő világban alig 13 % az alultápláltak aránya, ez a szám 25 éve még közel a duplája volt.

5. Az országok többsége (73 a 129-ből) teljesítette az éhezés csökkentését előirányzó Millenniumi Fejlesztési Célt.

Fotó: FAO/Ivo Balderi


6. Mindezek azt jelentik, hogy 1990 óta, ami bázisévnek lett kijelölve a 2000-ben elfogadott céloknál, 216 millió ember került ki az éhezők köréből.

7. A FAO előrejelzése szerint az élelmiszertermelést 2030-ra 60 %-kal kell növelni, hogy képesek legyünk ellátni az egyre növekvő népességet.

8. Mindeközben évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolunk el, ez egyes országokban a megtermelt élelmiszer harmadát jelenti.
.
9. Az élelmiszerpazarlás globális költségét 2,6 trillió dollárra becsülik, ebből 700 milliárdot tesz ki a környezeti és 900 milliárdot a társadalmat terhelő kiadások számlája.

10. Hatékonyabb vízhasználat, kevesebb rovarirtó használata és a talajminőség javítása révén akár 79 %-kal is növelhetők lennének a termésátlagok.

11. A mezőgazdaság évente 10 milliárd tonna üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, ennek 40 %-át az állattenyésztés, pontosabban a haszonállatok emésztése révén.

12. A fejlődő országokban az aszály okozta károk 80 %-a a mezőgazdaságot sújtja, főleg az állattenyésztést és a növénytermelést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu