Fazekas: ennél még több kell

agrarszektor.hu
Bővül az agrártermékek piaca, így a jövőben még többet kell termelnünk - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerinte a magyar mezőgazdaság sikerének záloga a termékpályák rendbe tétele és jó működtetése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az összehangolt termékpályák segítségével tovább lehet növelni a mezőgazdasági termelést Magyarországon, többlet jövedelmet lehet biztosítani a vidéken élő családi gazdálkodóknak és újabb munkahelyeket lehet létrehozni - hangsúlyozta Fazekas Sándor egy füzesgyarmati vidékfejlesztési konferencián. A miniszter példaként az alma termékpályát említette, ahol az idei évi értékesítési és feldolgozási problémákat a nem jól működő termékpálya is okozta.

Különböztessük meg élelmiszereinket

Arra kell törekedni, hogy a magyar termékek jól megkülönböztethetők legyenek más országok élelmiszereitől. Legyen világos, hogy GMO-mentesek, és egészséges, tiszta természeti környezetben, kiváló minőségben állították elő őket. A magyar élelmiszerek esetében ez az a plusz előny, amivel a nálunk gazdagabb országok közül is kevesen dicsekedhetnek - mutatott rá az MTI szerint Fazekas Sándor.

A miniszter az elmúlt négy mezőgazdasági évet értékelve elmondta: a vidék fontos hátteret jelentett és jelent a jövőben is Magyarországon. A kormány ebben a ciklusban is fontos célnak tartja, hogy elősegítse a vidéken élők megélhetését a legfontosabb ágazatban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.

Harminc százalékkal nőtt a kibocsátás

Az ágazat 2010-14 között stabilizálódott és növekedési pályára állt, 30 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása, ami páratlan eredménynek számít. Sikerült előre lépni a feldolgozóiparban és az agrárium növelte súlyát a magyar exportban. Az ágazatban foglalkoztatottak száma 20 százalékkal nőtt, jelenleg 200 ezer ember dolgozik az ágazatban teljes munkaidőben, ami kiegészül az önnfenntartó családi gazdaságok tagjaival és az őstermelők létszámával.

A kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési céljainak megvalósítását alkotmányozási és törvényhozási folyamat előzte meg. Az alaptörvény garantálja az ország GMO-mentességét. Az új földtörvény jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar föld magyar földműves tulajdonában maradjon. A hungarikum törvény a kiemelkedő, tradicionális termékek védelme érdekében született. 

Még tárgyalunk Brüsszellel

A mezőgazdaság jövőjével kapcsolatosan a miniszter elmondta: bővül az agrártermékek piaca, így a jövőben többet kell termelnünk. Még folynak a tárgyalások Brüsszelben a 2014-2020 közötti költségvetési időszak Magyarországra vonatkozó mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási programok feltételeiről. Több fejezetet zártunk le sikeresen.

Az idei évben a kormány megduplázta az állatjóléti támogatások összegét, ami 19 milliárd forintról 38 milliárd forintra emelkedett. Élelmiszeripari fejlesztésekre és gazdasági versenyképesség növelésére mintegy 300 milliárd forint pályázati pénz áll majd rendelkezésre. A vidékfejlesztési programokról szóló EU tárgyalások lezárását követően az első pályázati kiírások második félévben jelennek meg - mutatott rá Fazekas Sándor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02