2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Élelmiszer

Forradalmi áttörés készül: hamarosan búzát ehetnek a gluténérzékenyek

Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A gluténérzékenyek számára óriási áttörésnek számító gabonát génszerkesztéssel állítanák elő.
 
 

A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, ami valójában a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen orvosság a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étrendből. A búzát nagyon nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják, a gluténmentes termékek ugyanakkor nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek, amelyek sokszor kevésbé egészségesek mint a glutént tartalmazó társaik, és az esetek többségében drágábbak is. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Hollandiában olyan génszerkesztési technikával kísérleteznek a kutatók, amelyben az úgynevezett CRISPR / Cas-et - amely valójában egy immunrendszer - használnák fel a glutén gének eltávolítására, és így gluténmentes búzát hoznának létre. A technológia lényege, hogy a gliadin géneket módosítanák, vagy távolítanák el teljes egészében a búzából. Problémát okozhat azonban, hogy a génszerkesztés ugyanolyan megosztó témának számít Európában, mint a génmódosítás (GM), így az Európai Uniós szabályozások még akadályt jelenthetnek a búza előállításában. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu