Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!
A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!
Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!
NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!
A szakemberek becslései szerint az óceánok több mint a kétharmadát tudnák biztosítani annak az állatifehérje-mennyiségnek, amelyre az ENSZ szakértőinek előrejelzései szerint a következő évtizedekben szüksége lesz az emberiségnek. A halak jelenleg egyötödét adják az emberek által fogyasztott állati fehérjének.
A vízi élelmiszertermelés általában kisebb hatással van az éghajlatra, mint a földművelés, és nem is korlátozzák olyan tényezők, mint a megművelhető földterületek és a vízkészletek fogyatkozása. Az óceánokból kinyert táplálék ezen kívül tápanyagokban gazdag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz.
- mondta Christopher Costello, a jelentés vezető szerzője.
Megfelelő reformokkal a halászati ipar termelése a mostanihoz képest 20 százalékkal, az előrejelzésekhez képest pedig akár 40 százalékkal növekedhetne.
A kutatók szerint a legnagyobb potenciál a kagylótenyésztésben rejlik, ráadásul ezek a puhatestűek elfogyasztják a környezetükben lévő szerves anyagokat, ami segíthet a vízminőség javításában is. A szakemberek kutatásokat szorgalmaznak a hínár táplálékforrásként, különösen az állateledelek halalapú összetevőinek helyettesítőjeként való alkalmazásáról.