2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Élelmiszer

Horror árak a magyar piacokon: ennyiért mérik most a szezon slágergyümölcsét

Sokan keresik a málnát, hogy aztán szörpöt vagy lekvárt készíthessenek belőle, azonban a kínálat messze elmarad a kereslettől. Ennek pedig több oka is van, de a legfőbb probléma nem más, mint a túlságosan megváltozott klimatikus viszonyok - amik sajnos nem úgy tűnnek, hogy bármennyit is javulnának. Ha viszont nincsenek a kertben saját bokraink, akkor is tudunk magunknak szedni egy kis befőzni való gyümölcsöt, ami nemcsak jó móka, de a pénztárcánknak is kíméletesebb.
 
 

Sajnos Magyarország mára már nem mondható málna-nagyhatalomnak, a rendszerváltás óta folyamatosan csökken a málna termőterülete, az évek óta stagnáló termésmennyiség pedig nem elegendő a hazai fogyasztói igények kielégítésére. Nem csoda hát, hogy emiatt rendszeresen érkezik import Spanyolországból, Olaszországból, sőt Dél-Amerikából is - írja a HelloVidék. Hazánkban jelenleg már csak 160-170 hektáron termesztik ezt a bogyós gyümölcsöt, a termésmennyiség évek óta 800-1000 tonna között stagnál, és idén is hasonló volumenre lehet számítani. Egyébként több fajtát is termesztenek, a régebbi ültetvényeken még találkozhatunk a fertődi nemesítésű fajtákkal, de a brit nemesítői vonal fajtái is előfordulnak, a modern, fólia alatti ültetvényeken pedig a modern termesztés-technológiának megfelelő fajtákat telepítenek a termelők.

Mint minden kertészeti termék, így a málna esetében is az látszik, hogy folyamatosan nő a fogyasztói ára. Ráadásul a betakarítása nagyon kézimunkaerő-igényes, a megfelelő számú, minőségű munkaerő biztosítása pedig évről-évre nehezebb és egyre nagyobb költséget jelent a termelőknek. Magyarországon körülbelül 1250 hektár ribiszke és mindössze nagyjából 80 hektár szederültetvény található. Az elmúlt években ezeknek a bogyósoknak is jelentősen csökkentek a területe: a drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben hazánkban olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem.

Mennyi az annyi? 

Július elején messze a legdrágább gyümölcsnek számított, akkor mondhatni, tényleg aranyárban mérték a málnát: a hazai kilója a Nagybani Piacon 1800 Ft- 2800 Ft között mozgott. Most, a szezon közepén ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk a friss magyar málnához, a hét elején már csökkent az ára, most a Nagybanin 1200- 1800 forintért kínálják. Más magyar bogyósok árai az alábbiak: a ribizli 900-1000 Ft/kg, az import egres 1300-1400 Ft/kg, a szeder kilója pedig 3300-3800 Ft.

Bár a málna nem akkora biznisz, mint az eper, de a Szedd magad akciókban az áfonyán túl még ezt a bogyós gyümölcsöt árusítják a legtöbb helyen. Sárvár környékén, Rábapatyon többféle bogyóst termelnek eladásra: egrest, ribizlit, málnát és eper is. Nem tévedés, a folyton termő eper ugyanis már újra virágzik, pár hét múlva kezdődik a második szezon. A rábapatyi gazdaság 2200 négyzetméteres, vegyszermentesen dolgoznak, málnából és eperből van náluk a legtöbb. Málnából hamarosan nyit a Szedd magad is, amikor beindul a folyton termő – ez körülbelül még egy hét. A folyton termő málnát előreláthatólag 2-3 hétig lehet majd Szedd magadban szedni, de a fagyokig terem egyfolytában. Idén Vas megyében a málnatermés - ahhoz képest, hogy tavasszal nagy volt a szárazság, aztán jöttek a hidegek -, egészen ígéretes. Akkor jöttek a jó idők, majd a csapadék is, amikor meg kellett indulni. A többi bogyós gyümölccsel is elégedettek, Rábapatyon nem fagytak el. Talán a fekete ribizli a kivétel, abból idén kevesebb termett. A bogyós gyümölcsök árai összességében 10-15 százalékkal drágábbak, mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu