2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Élelmiszer

Így vásárolnak dinnyét a szemfüles magyarok: ezzel a trükkel nem lehet mellélőni

Habár a magyar görögdinnye ára egyelőre elég borsos, és alig drágább az importnál, érdemes most sokat fogyasztani belőle, hiszen az időjárás nem kedvezett idén a termésnek, és ki tudja meddig lesz hazai áru a boltok polcain. A magas árak miatt a szemfülesek gyakran vásárolnak inkább fél dinnyét, hiszen így jól látszik a szín, a héj vastagsága, és az illat is érződik.
 
 

Az első tapasztalatok szerint az eladók egyelőre magasabb árakat határoznak meg a magyar görögdinnyének, különben nincs haszon, az időjárás ugyanis nem feltétlenül kedvezett idén a termésnek - írja a Boon.hu-ra hivatkozva az Infostart. Az előzetes becslések szerint összesen 160 ezer tonnát takaríthatnak be belőle a termelők, ráadásul a termőterület is csökkenőben van. Ahogy arról az Agrárszektor korábban beszámolt, az elmúlt évekhez képest idén 4000 hektárra csökkent a görögdinnye termőterülete Magyarországon, ez azonban inkább egy specializálódást jelent, hiszen komoly technológia- és fajtaválaszték fejlesztés zajlott a termesztésben.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A magyar görögdinnye kilója sok helyen közel 350 forint, de van, aki 450-500 forintért próbálja eladni áruját, nem túl nagy sikerrel. Az import dinnye kilója csaknem 300 forint körüli áron mozog. Magyar görögdinnyét most érdemes sokat fogyasztani, amíg még van belőle a piacokon és a boltokban. A szemfüles vásárlók a magasabb árak miatt gyakran inkább csak fél dinnyét vesznek, mert így látszik a színe, a héj vastagsága, és érződik az illata is. Így kisebb az esélye annak, hogy hazaérve rosszabb minőségű dinnye fogadja a fogyasztókat.

Címlapkép forrása: MTI/Vajda János

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu