Itt a szarvasbőgési szezon, figyeljünk jobban az utakra

agrarszektor.hu
Beköszöntött a szarvasbőgési szezon. Ami azonban a vadászoknak, vadgazdáknak szent időszak, az a közlekedőknek és az autósoknak igen komoly veszélyforrás lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elkezdődött a gímszarvasok násza, már hallatszik a jellegzetes bőgés az erdőben. Az utak, autópályák mentén azonban jó vigyázni, sok násztól megvadult állat vágódhat ki elénk hirtelen - számol be az mmgonline.

Amennyiben valaki elüt egy vadat, először mindenképpen a rendőrséget kell értesítenie, ők meg tudják mondani, melyik társaság jogosult a vadászatra az adott területen. Jó tudni, hogy ha a vadgázolás olyan helyen történik, ahol ráadásul a vadveszélyre figyelmeztető tábla is volt a közelben, a járműben esett kár mellett az elütött vad értéke is a járművezetőt terhelheti! 

Veszprém megyében például mind az öt Magyarországra jellemző nagyvadfaj megtalálható, ezek a gímszarvasok, a dámszarvasok, az őzek, a muflonok és a vaddisznók, ezek közül a muflon és a dámpopuláció főleg a bakonyi területekre jellemző. Veszprém megye gímállománya 8000 körüli, ebből évente mintegy 4000 példányt terítékre hoznak a vadászok.

A megyei őzállomány becsült létszáma 12 ezer körüli, amelynek a felét kilövik évente. A dámszarvas állomány becsült száma 800-900 darab, az éves kilövésszám pedig több mint 400.

A muflonállomány 1200-1400 között mozog, ebből megközelítőleg 600-at vadásznak le évente. A vaddisznó-populáció jelentősen túlszaporodott, akár tízezer egyedből is állhat a számuk, ez radikális mérséklésre szorul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02