2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Élelmiszer

Itt a szarvasbőgési szezon, figyeljünk jobban az utakra

Beköszöntött a szarvasbőgési szezon. Ami azonban a vadászoknak, vadgazdáknak szent időszak, az a közlekedőknek és az autósoknak igen komoly veszélyforrás lehet.
 
 

Elkezdődött a gímszarvasok násza, már hallatszik a jellegzetes bőgés az erdőben. Az utak, autópályák mentén azonban jó vigyázni, sok násztól megvadult állat vágódhat ki elénk hirtelen - számol be az mmgonline.

Amennyiben valaki elüt egy vadat, először mindenképpen a rendőrséget kell értesítenie, ők meg tudják mondani, melyik társaság jogosult a vadászatra az adott területen. Jó tudni, hogy ha a vadgázolás olyan helyen történik, ahol ráadásul a vadveszélyre figyelmeztető tábla is volt a közelben, a járműben esett kár mellett az elütött vad értéke is a járművezetőt terhelheti! 

Veszprém megyében például mind az öt Magyarországra jellemző nagyvadfaj megtalálható, ezek a gímszarvasok, a dámszarvasok, az őzek, a muflonok és a vaddisznók, ezek közül a muflon és a dámpopuláció főleg a bakonyi területekre jellemző. Veszprém megye gímállománya 8000 körüli, ebből évente mintegy 4000 példányt terítékre hoznak a vadászok.

A megyei őzállomány becsült létszáma 12 ezer körüli, amelynek a felét kilövik évente. A dámszarvas állomány becsült száma 800-900 darab, az éves kilövésszám pedig több mint 400.

A muflonállomány 1200-1400 között mozog, ebből megközelítőleg 600-at vadásznak le évente. A vaddisznó-populáció jelentősen túlszaporodott, akár tízezer egyedből is állhat a számuk, ez radikális mérséklésre szorul.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu