Itt vannak az első részletek: ennyibe kerülhet a 6 alapvető élelmiszer februártól

Itt vannak az első részletek: ennyibe kerülhet a 6 alapvető élelmiszer februártól

agrarszektor.hu
Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre - jelentette be 2022. január 12-én Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán videóüzenetben. A bejelentett árstop 2022. február 1-től fog életbe lépni, ám azt, hogy meddig fog tartani, még nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy az egyes termékek különböző megjelenési formáira is vonatkozik-e a döntés. Ezekre a kérdésekre vélhetően egy hamarosan megjelenő kormányrendelet fog választ adni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óriási meglepetést okozott Orbán Viktor miniszterelnök 2022. január 12-i bejelentése, amelyben hat alapvető élelmiszernél is árstopot jelentett be. A lépés február 1-től érvényes, hogy meddig, az bizonyára majd a kormányrendeletből derül ki - írta meg a Portfolio. A portál szerint az látszik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az élelmiszerárstop 2022 első félévének végéig tart majd. Az érintett hat termék a következő: a kristálycukor, a búza finomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8%-os tehéntej. A történelmi bejelentésről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy a miniszterelnök által említett október 15-i árak pontosan mit is jelentenek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átlagos fogyasztói árai októberben a fenti hat élelmiszer esetében a következők voltak:

  • Kristálycukor, kg: 261 Ft
  • Liszt, finomliszt, kg: 203 Ft
  • Napraforgó-étolaj, liter: 713 Ft
  • Sertéshús, comb (csont és csülök nélkül), kg: 1420 Ft
  • Csirkemellfilé (csont és bőr nélkül), kg: 1600 Ft
  • Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter: 273 Ft

Az mindenesetre pontosítást igényel majd, hogy az egyes termékeknél annak különféle formáira is vonatkozik-e, így a csontozott és a csontos csirkemellre, vagy például a laktózmentes tejre. A Portfolio megállapítása szerint ha egységes árak lesznek, az a különböző boltokat eltérő módon érinti majd. Ugyanis a beszerzési forrástól, a hatékonyságtól függően a boltokban az eltérő árak jellemzők - így akár most is láthatóak az októberi átlagáraknál alacsonyabb számok az egyes árcédulákon. Egyelőre átlagárakat csak novemberre lehet látni frissebbet (pénteken jelennek meg a decemberi számok), ezek termékek jellemzően emelkedtek az előző hónaphoz képest. Ebben viszont nincs semmi meglepő, hiszen az élelmiszeráraknál jól ismert jelenség az elmúlt hónapokban az emelkedés. Az ősz végére meglehetősen látványos lett a búzaliszt árának emelkedése, de érdemi drágulás történt a cukor és a tej esetében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13