2021. április 20. kedd Tivadar

Hírek - Élelmiszer

Jó hír a sárgadinnye szerelmeseinek: megfulladunk idén a magyar gyümölcsben

Kétszer több sárgadinnye várható idén, mint amennyi tavaly volt, a boltok polcain pedig már most megjelent a magyar dinnye, és ha minden jól megy, ez szeptemberig így is marad. A sárgadinnye-termesztésben jelenleg a fő cél, hogy az import legalább a harmadával csökkenjen a hazai áruházláncokban.
 
 

Sárgadinnyéből idén országszerte mintegy 500 hektárról 20 ezer tonna termés várható, ez a mennyiség pedig a duplája anna, ami tavaly volt - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke az InfoRádiónak. A szakember úgy látja, talán már az export is elindulhat, a fő cél azonban továbbra az, hogy az import legalább a harmadával csökkenjen a magyar áruházláncokban. Ez reális cél, hiszen a magyar sárgadinnye-termelők nagy része már egy jó termésátlaggal, 40 tonna körül termel.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az első szedések tapasztalat az, hogy egészen kiváló, aromás az idei gyümölcstermés, ez pedig a zöld húsú, és a sárga húsú termésre egyaránt igaz - tette hozzá az elnök. Ez részben annak köszönhető, hogy a hűvösebb május után – melyet intenzív felmelegedés követett –, mintegy két hetet csúszott a termelés. A boltok polcain most már a magyar sárgadinnyével találkozhatnak a vásárlók, és ha minden jól megy, akkor ez egészen szeptemberig így marad majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu