2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Élelmiszer

Jó hírt kaptak a mákos bejgli rajongók

Kiemelkedően jó volt Magyarországon a máktermés. Ez azért jelentős hír, mert a mák egy kényes és kockázatos növény, mondta el az InfoRádiónak Pájtli József termelő, aki Tamásiban már évtizedek óta foglalkozik máktermesztéssel.
 
 

Miután a mák nagyon apró szemű növény, ezért csak nagyon sekélyen, másfél-két centi mélyen szabad vetni, emiatt aztán nagyban kitett az időjárásnak, elsősorban a kiszáradásnak. Azonban néhány tíz milliméternyi öntözést követően ígéretes kelés várható, írta meg az Infostart Pájtli József termelő meglátásait, aki arra is kitért, hogy az őszi mák, szemben a tavaszival, másfélszer többet képes teremni.

A máktermesztés további problematikus része, hogy a növény nemcsak a gyomokra, hanem a gyomirtó szerekre is érzékeny, ezért külön figyelmet kell fordítani arra is, hogy az adott területen milyen gyomflóra található. Azonban már léteznek olyan készítmények, amelyek rezisztenssé teszik a növényt, miközben széles hatásspektrumúak a gyomokkal szemben.

Bár általánosságban a tavaszi aszály nagy kárt tehet a növényben, amiből idén is bőven kijutott, ennek ellenére a kívánt csapadék időben érkezett, ennek köszönhetően pedig minden idők egyik legjobb máktermését hozta az idei év. A túlzott csapadék virágzáskor okozhat gondot, gátolva a rovarok, elsősorban a méhek beporzó tevékenységét.

A máknak két fajtája különböztethető meg, van az étkezési és az úgynevezett alkaloid, mely utóbbit ipari célra termesztik. A növény termesztése ugyanakkor bejelentés-kötelezett, melynek során igazolni kell a vetőmag származását.

Magyarországon már az 1800-as években is termesztettek mákot, ami egykor kézi egyelést igényelt, mára azonban különféle vetőgépek segítségével végzik. A már említett vetés utáni csapadékon, illetve öntözésen túl a mák nagyban igényli a megfelelő tápanyagutánpótlást is ahhoz, hogy normálisan ki tudjon fejlődni

– jegyezte meg Pájtli József.

A mák, mint látható, egy igen kockázatos növény. Ami sokakat eltántorít a termesztésétől, az az, hogy még profitot sem hoz minden évben, miután eltérő a piaci kereslet rá évjáratonként. Ezért kisebb a gazdák érdeklődése a termesztése iránt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu