2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszer

Kegyetlen tojásdrágulás száradhat a magyar multik lelkén: ezért teszik

Harmadával emelkednének az átlagos 45-50 forintos tojásárak, ha kitiltanák a nagy áruházláncok a polcokról a ketreces tartásban termelt tojásokat. Ráadásul ezek az árak a szezonális időszakokban, mint amilyen a húsvét, még magasabbra kúszhatnak. Ha ez nem lenne elég a magyar tojástermelők szerint, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek a csődöt jelentheti.
 
 

A Tesco és a Spar tavaly hivatalosan is bejelentette, hogy 2025-től nemcsak Magyarországon, de az egész közép-európai térségben kizárólag szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és -tartásból származó tojásokat árul majd - írja a Népszava. A hír rendesen felkavarta itthon az állóvizet, a magyar tojástermelők szerint ugyanis, ha a multiláncok valóban leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek akár a csődöt is jelentheti. Az állatjóléti intézkedések jegyében az unióban 2012 óta tilos a hagyományos ketreces tartás. Az átalakítás, a nagyobb alapterületű, magasabb, ülőrudas, fészekkel ellátott ketrecekre az átállás a magyar termelőknek 12-14 milliárd forintjába került. A magyar termelők jelentős részére elviselhetetlen terhet róna, ha néhány éven belül gyökeresen át kellene alakítaniuk a technológiát, hiszen kidobhatnák a jelenleg használt EU-konform ketreceiket és át kellene alakítaniuk az épületeket is. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az ágazati szakértők szerint, ha valóban kitiltanák a nagy láncok a boltok polcairól a ketreces tartásnak termelt tojásokat, akkor a jelenlegi átlagos 45-50 forintos tojásárak az alternatív technológiától függően harmadával is emelkednének. Ráadásul ezek az árak szezonális időszakokban, mint amilyen a húsvét, még magasabbra is kúszhatnak.

Az EU-konform ketreces tartásnak sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a szabad tartásnak, vagy a mélyalmosnak - mondta Horn Péter akadémikus, agrármérnök, a kaposvári egyetem rektora a Tojás világnapi rendezvényen. Ennek az az oka, hogy kevesebb ammóniát, szén-dioxidot, metánt bocsát ki a többi termelési módszernél, és kisebb a víz-, illetve a takarmányfelhasználás is. Emellett állategészségügyi szempontból is a legbiztonságosabb, mert az állomány védett a vadmadarak esetleges fertőzésitől és az élősködőktől is - tette hozzá. A szakemberek szerint egyébként a tojás minősége nem a tartási technológián múlik, hanem sokkal inkább a takarmányozáson.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu