Óriási változás jön az európai tojáságazatban: rengeteg termelő élete változhat meg

agrarszektor.hu
Túlzás lenne azt állítani, hogy a tojásszektorban minden rendben van akár az EU-ban, akár Magyarországon. Az már-már „megszokott” lehet, hogy az energiaárak mindenkinek óriási gondot jelentenek a mezőgazdaságban is, valamint a takarmánydrágulással is szembe kell néznie a gazdálkodóknak. Ami pedig a tojást illeti, még egy nagy problémával kell számolnia az érintetteknek: ez pedig a ketreces tartás. Pontosabban, annak fokozatos megszüntetése. A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon tartott előadáson Stefan Hinners (Director Sales BU Egg, Big Dutchman International GmbH) többek között erről és sok más kihívásról beszélt, valamint arról, hogy mit tehetnek a termelők a fennmaradás érdekében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mindenki azt kérdezi tőlem, mit hozhat majd a jövő? Lesz valamilyen konverzió?

- kezdte előadását Stefan Hinners.

A szakember kiemelte, biztos, hogy Németországban be fogják tiltani a ketreces tartást 2025 végére. Ez azt jelenti, hogy ettől az évtől egyetlen madár sem lesz a ketrecekben. Ez egyelőre csak Németország, de az Európai Parlament is határozott arról, hogy ne tartsák ketrecekben ezeket az állatokat. Új törvény készül, ami 2023 végére fog megszületni és 2026 év végére lesz hatályos. Ezáltal rengeteg ketreces madárhely fog megszűnni az EU-ban, ezzel pedig valamit "kezdeni kell", és ez lesz az igazi kihívás a szereplőknek. Stefan Hinners kitért arra, hogy valaki csűrben, ólban tartja az állatokat, és van, aki szabadon. Magyarországon azonban az állattartók 71%-a még mindig ketrecekben tartja őket.

Azt gondolom, hogy az emberek csűrökbe vagy ólakba fognak leginkább befektetni, ha ténylegesen betiltásra kerülne a ketreces tartás.

Stefan Hinners, a Big Dutchman International GmbH értékesítési igazgatója
Stefan Hinners - Director Sales BU Egg, Big Dutchman International GmbH

Tényleg egekben az árak

A tojásárakban nagyon magas szinten vagyunk, 15 eurocent egy tojás, tavaly ez csak 7 cent volt. A tojásárak egy bizonyos ideig meg fognak maradni ezen a szinten, hiszen tojáshiány van. Angliában például csak 30 darabot lehet egyszerre vásárolni egy üzletben, nem lehet annyit, amennyit szeretnének az emberek.

A szakember, mint fogalmazott, az energia mellett a takarmányárak is nagyon magasak, utóbbi ára viszont már elindult lefelé. Továbbá hangsúlyozta, hogy nincs mese, át kell állni ketrecekből ólakra és szabadtartásra,illetve valahogyan csökkenteni kell az energiaárakat. Kérdés, hogyan? Jó megoldás lehet például a napelem, de a jobb, hatékonyabb raktározás is elengedhetetlen lesz ebből a szempontból. De nagy hangsúlyt kaphatnak a jövőben az úgynevezett solar farmok és a különböző ventillációs rendszerek, melyekkel szintén lehet csökkenteni az energiaköltségeket. Tehát úgy tűnik, hogy sok minden lebeg az ágazat felett, egy viszont biztos: kemény évek várhatók.

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?