2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Élelmiszer

Kész van már az eperlekvár? Gyorsan véget ér a befőzési szezon!

Szedd-magad akciókban már érdemes leszedni a befőzéshez szükséges mennyiséget, hiszen a magyar bogyós gyümölcs így már 500 forint körüli áron elérhető. A hazai szamóca a háromhetes esőzés után csak most kezd igazán édesedni. Sajnos a gombás betegségek is elérték a termést, alaposan meg kell nézni, mi kerül a kosárba. Az alábbi cikkben a szamócapiacot járjuk körbe a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentése alapján.
 
 

Akár hiszi, akár nem, a világon a legnagyobb mennyiségben termelt bogyós gyümölcs a szamóca. Termése az elmúlt tíz évben világszinten 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,2 millió tonnát. Európában található a világ legnagyobb  termelője, Spanyolország, csak a szamócaexportja 122,3 tonnát tesz ki. Ez kétszer akkora mennyiség, mint amennyit a második helyezett Franciaország egyáltalán megtermel (szűk 60 ezer tonna). Ehhez képest Magyarországon az elmúlt években 700-800 hektárról 5-6 ezer tonna szamócát takarítottak be.

A májusi hűvös, esős idő lassította a gyümölcsök érését, illetve megjelentek a gombás betegségek is, ami terméskiesést okoz. Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztjuk el. Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege erősen negatív. Az import a magyar termés körülbelül felét teszi ki. A behozatal 5 százalékkal 3084 tonnára csökkent 2018-ban az előző évihez képest, a szamóca 47 százaléka Spanyolországból érkezett.


Az Európai Bizottság adatai szerint a közösségben a szamóca átlagos nettó termelői ára (2,03 euró/kilogramm) áprilisban 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában (2,58 euró/kilogramm), Franciaországban volt a legmagasabb (5,70 euró/kilogramm), míg Spanyolországban a legalacsonyabb (89 eurócent/kilogramm) szinten. A budapesti fogyasztói piacokon a 14. héten átlagosan 5600 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, amelynek a kínálat bővülésével a 22. hétre 900–980 forint/kilogrammra esett az ára.

Nemcsak Magyarország szorul rá a behozatalra, az egész unió szamócahiányos területnek számít: évente átlagosan 35 ezer tonna szamócát importál elsősorban Marokkóból. Az idei év első negyedévében a harmadik országokból 41 százalékkal 22,4 ezer tonnára nőtt a behozatal, csak Marokkóból 54 százalékkal több, 16,8 ezer tonna gyümölcs érkezett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu