Heteket csúszhat idén a szezon: lassan érik a magyar eper, csak a drága import van

agrarszektor.hu
Tavaly május 26-tól lehetett Vértesszőlős határában epret szedni, az idén várhatóan két hét csúszással kell számolni. Az őstermelők zöme azt mondja, nem a világjárvány okozta szigorítások, inkább a szeszélyes időjárás az oka annak, hogy az idei szezon június végéig is elhúzódhat. A gyümölcskedvelőknek egyelőre marad a boltban kapható import fajta, amihez mélyen a zsebbe kell nyúlni, ugyanakkor a piacon is lehet válogatni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Az idei eperszezon alakulásáról jelenleg még elég kevés a pontos információnk. Pillanatnyilag a szabadföldi eper nagyrészt csak most virágzik, ezért valószínűsíthetően az előző évekhez képest később indul az érés

- mondta a kemma.hu-nak Tóth Péter őstermelő. Hozzátette, az úgynevezett fóliás gyümölcs, vagyis a fóliasátor alatt termesztett fajta már kapható a piacokon. Ennek fejében már magyar eper is kapható a boltok kínálatában, nem csak a Spanyolországból és a Görögországból importált. Külön kitért arra is, hogy szűkebb hazánkban mikor lehet részt venni a Szedd magad! mozgalomban, mint mondta egyelőre csak találgatni lehet - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az illetékesek egyöntetűen azt mondják, csúszik a szezon. Csak most virágzik az eper, hetekig is elhúzódhat, mire szüretelni lehet. A tavalyi nyitáshoz képest jó, ha csak két hetet késnek. Jelenleg zárva vagyunk. Ennek az időjárás az oka. Az elmúlt időben sokszor volt példa talaj menti fagyokra, ráadásul nem olyan régen még havazott is. Jövő hét közepéig pedig eső várható

- magyarázta Tóth Péter, aki szerint az árról még nem érdemes beszélni, hiszen az még több tényezőtől is függhet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy a verseny a piacokon - éppen a már említett külföldi eper miatt. A kereskedők között vannak, akik magyar címszó alatt árulják a külföldit, amihez olcsóbban hozzá tudnak jutni. Ezt a legkönnyebben úgy lehet megtenni, hogy vásárolnak pár ládával - a hazai mellé.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?