Heteket csúszhat idén a szezon: lassan érik a magyar eper, csak a drága import van

Heteket csúszhat idén a szezon: lassan érik a magyar eper, csak a drága import van

agrarszektor.hu
Tavaly május 26-tól lehetett Vértesszőlős határában epret szedni, az idén várhatóan két hét csúszással kell számolni. Az őstermelők zöme azt mondja, nem a világjárvány okozta szigorítások, inkább a szeszélyes időjárás az oka annak, hogy az idei szezon június végéig is elhúzódhat. A gyümölcskedvelőknek egyelőre marad a boltban kapható import fajta, amihez mélyen a zsebbe kell nyúlni, ugyanakkor a piacon is lehet válogatni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei eperszezon alakulásáról jelenleg még elég kevés a pontos információnk. Pillanatnyilag a szabadföldi eper nagyrészt csak most virágzik, ezért valószínűsíthetően az előző évekhez képest később indul az érés

- mondta a kemma.hu-nak Tóth Péter őstermelő. Hozzátette, az úgynevezett fóliás gyümölcs, vagyis a fóliasátor alatt termesztett fajta már kapható a piacokon. Ennek fejében már magyar eper is kapható a boltok kínálatában, nem csak a Spanyolországból és a Görögországból importált. Külön kitért arra is, hogy szűkebb hazánkban mikor lehet részt venni a Szedd magad! mozgalomban, mint mondta egyelőre csak találgatni lehet - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az illetékesek egyöntetűen azt mondják, csúszik a szezon. Csak most virágzik az eper, hetekig is elhúzódhat, mire szüretelni lehet. A tavalyi nyitáshoz képest jó, ha csak két hetet késnek. Jelenleg zárva vagyunk. Ennek az időjárás az oka. Az elmúlt időben sokszor volt példa talaj menti fagyokra, ráadásul nem olyan régen még havazott is. Jövő hét közepéig pedig eső várható

- magyarázta Tóth Péter, aki szerint az árról még nem érdemes beszélni, hiszen az még több tényezőtől is függhet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy a verseny a piacokon - éppen a már említett külföldi eper miatt. A kereskedők között vannak, akik magyar címszó alatt árulják a külföldit, amihez olcsóbban hozzá tudnak jutni. Ezt a legkönnyebben úgy lehet megtenni, hogy vásárolnak pár ládával - a hazai mellé.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?