Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

Komoly átalakulás jön az agráriumban: már biztos, semmi sem lesz olyan, mint régen

agrarszektor.hu
A világban jelenleg nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. Az elmúlt években bizonyára mindenki észrevehette már, hogy a világ gyökeresen felfordult, és ebbe a mezőgazdaság is beletartozik. Az agrárium viszont kiemelt szerepet játszik ebben az "új" világban, hiszen az időjárási anomáliák, a háborúk és a világjárványok miatt felértékelődött az emberek számára az élelmiszer. Arról nem is beszélve, hogy a háborúk még több embert taszítanak az éhezés szélére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fórián Zoltán, az Erste Bank Zrt. Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván elmondta, hogy sajnos nem kell messzire menni a háborúért. Az orosz-ukrán konfliktus az egész világpiacra nagy hatással van, több mint 100 nap alatt például nem sikerült megoldást találni arra, hogy a beragadt készletek helyettesítsék, illetve a szállításokban továbbra is fennakadások vannak. Emellett hangulati oldalon is nagyon fokozott az élelmiszerpiac. Az élelmiszer elengedhetetlen az emberek számára is, ezért lehetnek sokak számára aggasztóak a kialakult extrém árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a háborúban nemcsak fegyverekkel, hanem élelmiszerekkel és szavakkal is lőnek. A világon az éhezők száma több százmillióval is megugorhat. Eljött az ideje annak, hogy jobban tiszteljék és megfizessék az emberek az élelmiszereket, és a valós költségek közelébe kerüljenek a termékek - erre rászolgáltak a gazdák és maga az élelmiszerszektor is. Persze, ezt nem így szerettük volna elérni, de tény, hogy ez a felértékelődés egy régóta várt tendencia világszerte  

- fogalmazott Fórián Zoltán. 

A szakember kitért arra is, hogy az emberiség nem tudja megfelelően megosztani az ellátási problémát. Emellett a régi programokat "futtatják", segélyekkel próbálják támogatni a rászoruló nemzeteket, de ezek sem sikeresek kellőképpen, az ellátási gondok pedig továbbra sem oldódnak meg. Az energiaárak és a szélsőséges időjárási viszonyok is tartósan velünk fognak maradni, a felhalmozási kényszer pedig folyamatosan fogja fűteni az élelmiszerpiacokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák elkezdték félteni azt, amijük van. A mezőgazdasági biztosítás piaca is változik, sokkal több biztosítást kötnek. Az élelmiszerek is drágulnak, ami szintén befolyásoló tényező, illetve az építőanyagok árai is emelkednek, amik ugyancsak hatással vannak a beruházásokra  

- mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója és a Kukorica Kör Egyesület egyik alapító tagja.

Kitért arra is, hogy Magyarország szét van szakadva az időjárást tekintve: míg egyes megyéket a jég veri szét, a másikat már az aszály fenyegeti. Éppen ezért (is) annyira értékes a kukorica, hiszen a jégverésnek a leginkább ellenálló növény. Mindezek mellett a gazdálkodók gondolkodása is átalakulóban van, ma már jó előre kell gondolkodni, előrelátónak kell lenni. Nem akkor kell "észhez kapni", mikor már megtörtént a baj - és ez az, amit egyre többen felismernek. A szakember egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet: mint fogalmazott, eddig csak beszéltünk szupercellákról, most viszont már látják, hogy van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új gondolkodás jöhet a mezőgazdaságban

Érdekesen alakul az integrátorok szerepe is, hiszen ennyien sosem kérték még a kihelyezett termékeikre a biztosítást. Úgy tűnik, hogy mindenki elkezdte jobban félteni a kiadott pénzét, nagyobb a kereslet biztosítás-fronton az integrátoroktól. Úgy látjuk, hogy ez működik   

- vélekedett Baranyi Szabolcs. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Dobhat-e valamilyen mentőövet az EU?

A szakértők egyetértettek abban, hogy a jövő piaca egyértelműen Dél-Amerika és Afrika, gigantikus növekedések várhatóak ezeken a piacon. A háborút tekintve a fő probléma pedig nem az lesz, hogy nem lesz elég termény, hanem az, hogy egyszerűen nem lesz hol tárolni őket és a kibocsátási kapacitás is szűk. A vasutak nincsenek erre felkészülve, ezen az ágon is óriási beruházásokra lenne szükség. 

A gazdálkodási körülmények sosem lesznek már olyanok, mint voltak. Komoly átalakulás várható.  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?