2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Élelmiszer

Kongatják a vészharangot a méhészek: kegyetlen méhpusztulást okozhat a koronavírus

Teljesen tönkreteheti a kínai mézpiacot a koronavírus, a járvány megfékezésére elrendelt utazási tilalom miatt ugyanis nehezebben mozognak a kínai méhészek, ezáltal pedig a méhek akár hetekig is táplálék nélkül maradhatnak, ami a pusztulásukhoz vezethet. A méhek számának csökkenése, valamint a tavaszi beporzás elmaradása több százezer kínai méhész megélhetését veszélyeztetné.
 
 

Aggódnak a kínai méhészek, a koronavírus megfékezésére elrendelt utazási tilalom miatt ugyanis nehezebben mozognak, ami azt jelenti, hogy a méhek akár hetekig is táplálék nélkül maradhatnak, ez pedig a pusztulásukhoz vezethet – írja a Reuters-re hivatkozva a Világgazdaság. Egy hszincsiangi méhész elmondása szerint háromszáz kaptára maradt felügyelet nélkül az otthonától 200 mérföldre lévő gazdaságban, ráadásul ha a méhek elpusztulnak, akkor oda az egész éves jövedelme. A méhek számának csökkenése, valamint a tavaszi beporzás elmaradása 300 ezer kínai méhész megélhetését veszélyeztetné, valamint a mézpiacot, illetve a beporzásra támaszkodó növények termelését is jelentősen visszavetné.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A vírusügyi intézkedések miatti veszteségeket elismerve a Kínai Méhészettudományi Szövetség arra biztatja a méhészeket, hogy lépjenek kapcsolatba a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a méhekhez utazhassanak táplálás céljából. Peking felkérte a helyi önkormányzatokat, hogy minimalizálják az állatok, illetve az állati takarmányok szállításának korlátozását – külön kiemelve a méheket – a végrehajtás azonban körülményes.

Kína évente körülbelül félmillió tonna mézet termel, a globális termelés körülbelül egynegyedét adva – ezzel pedig a világ legnagyobb méztermelőjének számít. Az Európai Unióba, valamint az Egyesült Államokba több mint 100 ezer tonna kínai méz érkezik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu