2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Lisztériás zöldségek: visszahívást rendelt el a Nébih

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a Greenyard vállalat magyarországi üzemében lehetséges lisztéria szennyeződést mutattak ki. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa szerte megkezdték. Az elmúlt hónapokban már sorozatos ellenőrzéseket tartott a hatóság az üzemben mivel az unió gyorsriasztási rendszere szerint onnan származó csemegekukorica-termékekben lisztéria-szennyezettséget mutattak ki.
 
 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös gyors járványjelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta - írja a Nébih. A hivatal közleménye szerint a szennyeződések a Greenyard vállalat bajai hűtőüzemére vezethetők vissza.

Az európai megbetegedéseket, amelyeket a Listeria monocytogenes nevű baktérium egyik erőteljes változata okozott, öt Európai Uniós tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették, és több halálelesetet is regisztráltak. Magyarországon viszont etermékkörre visszavezetett esetekről nem tudni.

A hűtőben is szaporodik a baktérium
A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.


Ahogy azt már az agrárszektor.hu korábban megírta
, a Nébih több ellenőrzést is tartott az elmúlt hónapokban a volt bajai hűtőház telephelyén működő, gyorsfagyasztott zöldségféléket előállító Greenyardi üzemében. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés valóban itt történt. A Nébih most azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését megkezdte, a több különböző márkát is érintő termékkivonást Európa szerte elindították. 

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít - közölte a Nébih. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzések kockázatának csökkentése érdekében a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek - idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek - szempontjából.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu