2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Élelmiszer

Meglepő döntés született: tiltólistára került Szerbia

Két újabb ország került fel a belarusz élelmiszer-embargó államainak listájára, Liechtenstein és Szerbia. A döntés azért is meglepő, mert amíg az egyik országnak gyakorlatilag nincs se zöldség-, se gyümölcstermelése, a másik ország viszont kifejezetten baráti viszonyt ápolt Fehéroroszországgal.
 
 

Két újabb ország került fel a belarusz élelmiszer-embargó államainak listájára, mégpedig meglepetésként Liechtenstein és Szerbia – írta meg FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az EastFruit értesülései alapján. A portál jelezte, hogy a döntés azért is különös, mivel Liechtenstein egyrészt nem uniós tagállam, másrészt pedig gyakorlatilag egyáltalán nem termel sem zöldséget, sem gyümölcsöt. Az ország felvétele a tiltólistára ezért nyilvánvalóan szimbolikus jelentőségű lehet, illetve az sem kizárt, hogy egyszerűen elfelejtették felvenni az először kiadott lista országai közé.

Arra viszont, hogy Szerbia is tiltólistára került, senki nem számított. Szerbia sem uniós tagállam, és nem csak hogy kifejezetten baráti országként tartja számon Oroszország (és így a 2014-es embargó bevezetését követően sem tiltotta meg a szerb exportot), hanem egyenesen Oroszország számít Szerbia legnagyobb zöldség-gyümölcs exportpiacának. Belarusz sokkal kevésbé fontos partnerország a szerbek számára, hiszen Fehéroroszország nincs a top 30 zöldség-gyümölcs desztinációjuk között. Előzetes becslések szerint a tiltólistára vétel nagyjából 2,2 millió dolláros bevételkiesést jelent majd, ami a szerb zöldség-gyümölcs export volumenét tekintve nem számít jelentős érvágásnak.

A tavalyi évben Szerbia elsősorban őszibarackot, friss szamócát, cseresznyét, kajszit és fagyasztott bogyósokat szállított Belaruszba, érdekes módon almát és szilvát csak elhanyagolható mennyiségben exportáltak. Nemzetközi elemzők szerint ezzel a lépéssel Belarusz tovább nehezítette saját fogyasztóinak helyzetét. A fehérorosz zöldség-gyümölcs árak már így is új rekordot döntöttek, és a vásárlóknak jelentős ártöbbletet kell megfizetniük a közepes minőségű zöldségekét és gyümölcsökért – ezzel a lépéssel pedig tovább szűkül a számukra elérhető választék.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!