2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Élelmiszer

Megszólalt a szakértő: fel kell készülni az élelmiszerek további drágulására

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul, mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.
 
 

Ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal, közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A drágulás oka a koronavírusjárvány és az időjárás, magyarázta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője az InfoRádióban. Az élelmiszer-felhalmozás Keleten kezdődött, Kína tárazott be elsőként a gabonafélékből, a drágulást a dél-amerikai rossz terméskilátások is emelték, írta meg az Infostart.

A folyamat Magyarországot sem kerülte el. Fórián Zoltán rámutatott, hét éve folymatosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és nem csak a nemzetközi piacon tapasztalható folyamatok miatt. Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök ára.

Kicsi lett például az almatermés, ami a magyarok gyümölcsfogyasztásának a gerincét alkotja, mondta a szakértő, ezért meglódultak a gyömülcsárak, és mivel a fagy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte odavágott a virágzó gyümölcsfáknak, így importból is nehéz pótolni a kiesést.

Az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője arra számít, hogy az élelmiszerdrágulás a következő hónapokban is folytatódik, a jövő nyárig mindenképp, de legalább egyre lassabb lesz az üteme. Az élelmiszerek fogyasztói ára idén eddig 7,6%-kal nőtt, Fórián Zoltán szerint az egész éves érték 7% körül lehet majd.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu