Megvan a helyosztás: sok multi, Csányi és Mészáros is a gazdaköröknél

Számos multinacionális élelmiszeripari vállalat szerepel azokon a megyei listákon, amelyekkel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indul a november 3-i agrárkamarai választásokon. Az agrárszektor.hu információi szerint a kisebb gazdálkodókat összefogó, egyértelmű győzelemesélyes érdekképviselet a listás helyek 40 százalékát engedte át azoknak az ágazati szervezeteknek, amelyekkel együttműködési megállapodást kötött. Néhány kivétellel a Magosz-listán indulnak a legnagyobb hazai agrárbefektetőnek tartott Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agrárcégei, de megtalálhatók rajtuk Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester agrárvállalatai is. A Magosz-listán szerepelnek olyan gazdasági társaságok is, amelyek inkább a választási rivális Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) érdekkörébe tartozhatnának, és szinte teljes létszámmal képviseltetik magukat a nagy erdészeti társaságok is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint tíz nagy külföldi tulajdonú, illetve multinacionális élelmiszeripari vállalat szerepel azon a listán, amelyekkel a Magosz részt vesz a november 3-ra kiírt agrárkamarai választásokon - derül ki a megyei küldöttjelölt-listákból, amelyeket nemrég vett nyilvántartásba az Országos Kamarai Választási Bizottság. A Magosz-listákon található például az olasz tulajdonú kiskunfélegyházi húsfeldolgozó Hungary-Meat Kft., a szinté húspiacon érdekelt olasz hátterű Kométa 99 Zrt., a svájci tulajdonú Nestlé Hungária Zrt., a szintén svájci érdekeltségű hanságligeti Hipp Kft., a dunaharaszti Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a budapesti székhelyű Unilever Magyarország Kft., a Mátészalkán tejtermékeket gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt., a brit érdekeltségű sárvári SáGa Foods Zrt., az Andrej Babis cseh üzletember befektetéseihez tartozó Devecseri Agrokémiai Kft., a francia tulajdonú zalaegerszegi Pannontej Zrt. és a Hong Kong-i érdekeltségű Pápai Hús Kft. is.

A kisebb gazdálkodókat tömörítő Magosz az agrárkamarai választások toronymagas esélyesének számít, mivel 19 megyében állított listákat, míg egyetlen riválisa, a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó MOSZ csak 9-ben. Emellett a gazdaköri szövetség 17 ágazati szervezettel együttműködési megállapodást is kötött, és az összefogás részeként a választási ügyekben folyamatosan egyeztet. A megállapodást a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Biokultúra Szövetség, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Hangya Szövetkezetek Együttműködése, a Országos Erdészeti Egyesület, a Kisgazda Polgári Egyesület, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Állattenyésztők Szövetsége írta alá.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 
 

A kamarai választások tétje, kik irányíthatják a következő időszakban a magyar agrárium legfontosabb szakmai-köztestületi szervezeteként működő, kötelező tagságú Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK). Az agrárszektor.hu információ szerint a Magosz a listás helyek körülbelül 40 százalékát engedte át az együttműködési megállapodást aláíró szervezeteknek. A döntést hátterében főként az állhat, hogy a gazdaköri szervezet így akart eleget tenni a kamarai törvény arányos képviseletet előíró szabályainak. Mint ismert, a Magosz a 2013-as agrárkamarai választásokat is megnyerte, de akkor a legélesebb ágazati kritikákat éppen azért kapta, mert többek szerint a NAK-on belül nem valósult meg az arányos ágazati képviselet a listák egyoldalúbbnak tartott összetétele miatt.

A multik mellett számos magyar tulajdonú, jelentős agrárvállalkozás is megtalálható a Magosz-listákon. A legnagyobb hazai agrárbefektetőnek tekintett Csányi Sándor agrárcégei közül Baranyában a Bóly Zrt., a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. és a villányi Csányi Pincészet Zrt., Hajdú-Biharban a nádudvari KITE Zrt., Csongrádban a Pick-Szeged Zrt. szerepel a listán, de például nincs az induló cégek között a szintén Csányi-érdekeltségű szegedi Sole-Mizo Zrt., a Dalmand Zrt., a B-Bábolna Takarmány Kft. vagy az ácsi Fiorács Kft.

Az agrárium nagyágyúi közül Mészáros Lőrinc cégei - a Búzakalász 66 Felcsút Kft. és a székesfehérvári Aranykorona Zrt. - a Fejér megyei listán kaptak helyet. Szintén itt indul a Flier-család érdekeltségébe tartozó, seregélyesi Agárdi Farm Kft. is, míg például a tápiószentmártoni Aranyszarvas Zrt. - amely Czerván György agrárállamtitkárhoz köthető - a Pest megyei listán szerepel. Békésben a nemrég alapított, állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is a gazdaköri lista részét képezi.

A Magosz-listák helyeinek többségét továbbra is egyéni gazdálkodók foglalják el, de azokon a nagy agrárcégek mellett több olyan, korábbi szövetkezetekből átalakult mezőgazdasági társaság is megtalálható, amely elvileg a MOSZ érdekkörébe lenne sorolható. A hazai élelmiszeripari vállalatok közül kiemelt szerep jut a baromfiiparnak, mivel a listákon az iparág csaknem valamennyi jelentős cége helyet kapott, de a Fejér megyei listán szerepel például a termelői tulajdonban lévő, székesfehérvári tejüzemet működtető Alföldi Tej Kft is., amely a Csányi-féle Sole-Mizo mellett a legnagyobb tejfelvásárlónak számít a hazai piacon. Feltűnő az is, hogy a meghatározó erdészeti társaságok is Magosz-listákon indulnak a választásokon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03