2021. május 10. hétfő Ármin, Pálma

Hírek - Élelmiszer

Módosult a jogszabály: Angliából már csak így lehet baromfiárut behozni az EU-ba

Megjelent a Bizottság (EU) 2021/24 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk unióba történő behozatala és unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/24 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének módosításáról szóló rendelet. Az új végrehajtási rendelet célja az egyes baromfiáruk unióba történő behozatala és unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosítása, írta meg a NAK.

A 798/2008/EK rendelet megállapítja:

 • azokat a követelményeket, amelyeket a baromfi, a keltetőtojás, a naposcsibe és a specifikus kórokozóktól mentes tojás, valamint a baromfi – beleértve a laposmellű futómadarat és a vadon élő szárnyasvadat is – húsa, darált húsa és csontokról géppel leválasztott húsa, valamint a tojás és a tojástermékek Unióba történő behozatalával és az Unió területén való átszállításával összefüggésben – az átszállítás ideje alatti tárolást is ideértve – az állategészségügyi bizonyítványok tekintetében alkalmazni kell,
 • az áruk kizárólag abban az esetben hozhatók be az Unióba, illetve szállíthatók át az Unió területén, ha a rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázat 1. és 3. oszlopában felsorolt harmadik országokból, területekről, övezetekből, illetve területi egységekből érkeznek,
 • a harmadik országok, területek, övezetek vagy területi egységek milyen feltételek mellett tekinthetők magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenzától (a továbbiakban: HPAI) mentesnek.

A 798/2008/EK rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázatban szereplő országok felsorolását az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzéssel az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, valamint H5N8 és H5N1 altípusba tartozó HPAI-nak a területén található baromfitartó gazdaságokban való további kitöréseinek bejelentése miatt – és az ország jelenlegi állategészségügyi járványügyi helyzetére figyelemmel - módosítani kellett.
Mivel az említett kitörések megfékezésére és felszámolására irányuló intézkedések 2020. december 31. után is folytatódnak, a régiókba sorolásnak tükröződnie kell a 798/2008/EK rendeletben.

Ezért a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének 1. része e rendelet mellékletének megfelelően módosul. A 2021/24 végrehajtási rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. január 13.) követő harmadik napon lépett hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu