2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Élelmiszer

Módosult a törvény: mostantól sokkal messzebre ér el a fogyasztóvédelem keze

2020. augusztus 22-ével hatályba léptek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításai, amelyek jelentősen bővítik a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit. A módosított törvényben az első szembetűnő változás, hogy bekerült a törvénybe az „online felület”, az „ellátási lánc” és a „gazdasági szervezet” meghatározása, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
 

A fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításába bekerültek az „online felület”, az „ellátási lánc” és a „gazdasági szervezet” meghatározásai, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A törvény 45/A. § (4) pontja értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság a teljes ellátási láncban végezhet ellenőrzéseket és a jogsértést elkövető gazdálkodó szervezettel szemben eljárhat, ha a lánc végső szereplője a fogyasztó. Ez azért lényeges, mert a fogyasztó bejelentése alapján a hatóság a jövőben már nem csak a kereskedőnél, hanem a nagykereskedőknél vagy a gyártóknál is végezhet ellenőrzéseket.

Jelentős ellenőrzési eszköz lesz a hatóság kezében a 47/B. § (2) pontja szerinti jogosítvány, amely alapján a fogyasztóvédelemi hatóság kiemelten súlyos közérdekből (így a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körét jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető veszélyeztetésének fennállása, avagy anyagi sérelme esetén), az ügyészség előzetes jóváhagyásával bármilyen lezárt területen, helyiségben, akár magánlakásban is végezhet ellenőrzést a vonatkozó garanciális szabályok betartása mellett.

A törvény módosításával kapcsolatos további részletek a Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu