Módosult a törvény: mostantól sokkal messzebre ér el a fogyasztóvédelem keze

Módosult a törvény: mostantól sokkal messzebre ér el a fogyasztóvédelem keze

agrarszektor.hu
2020. augusztus 22-ével hatályba léptek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításai, amelyek jelentősen bővítik a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit. A módosított törvényben az első szembetűnő változás, hogy bekerült a törvénybe az "online felület", az "ellátási lánc" és a "gazdasági szervezet" meghatározása, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításába bekerültek az "online felület", az "ellátási lánc" és a "gazdasági szervezet" meghatározásai, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A törvény 45/A. § (4) pontja értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság a teljes ellátási láncban végezhet ellenőrzéseket és a jogsértést elkövető gazdálkodó szervezettel szemben eljárhat, ha a lánc végső szereplője a fogyasztó. Ez azért lényeges, mert a fogyasztó bejelentése alapján a hatóság a jövőben már nem csak a kereskedőnél, hanem a nagykereskedőknél vagy a gyártóknál is végezhet ellenőrzéseket.

Jelentős ellenőrzési eszköz lesz a hatóság kezében a 47/B. § (2) pontja szerinti jogosítvány, amely alapján a fogyasztóvédelemi hatóság kiemelten súlyos közérdekből (így a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körét jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető veszélyeztetésének fennállása, avagy anyagi sérelme esetén), az ügyészség előzetes jóváhagyásával bármilyen lezárt területen, helyiségben, akár magánlakásban is végezhet ellenőrzést a vonatkozó garanciális szabályok betartása mellett.

A törvény módosításával kapcsolatos további részletek a Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?