Nagy István: májusban komoly változások jöhetnek a vetőmag-előállításban

agrarszektor.hu
Május közepén kihirdethetik a vetőmag-előállítás új jogszabályi rendelkezéseit, amely rendeletet a vetőmagszakma kezdeményezésére módosított az agrártárca. Emellett a tárca a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon jelenleg mintegy százezer hektáron évi 180-190 milliárd forint értékű vetőmagot állítanak elő, aminek a fele közvetlen exportra kerül - írja közleményében a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). Az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmagok feldolgozó és tároló kapacitásának bővítésének van jövője.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Nagy István agrárminiszter a VSZT küldöttgyűlésén elmondta, hogy a versenyképesség növelése érdekében új irányokra van szükség. Ezek közé a fenntartható mezőgazdasági termeléshez való alkalmazkodás, a produktivitás, a termésstabilitás, a betegség-ellenállóság növelése, a beltartalmi minőség javítása, valamint a modern termesztéstechnológiai gyakorlatok bevezetése tartoznak. A digitális agrármegoldások mára a kényelmi funkciókon túl versenytényezőkké váltak. Emellett számos változásra is készülni kell. A növényvédő szer hatóanyagok korlátozása alapvetően megváltoztathatja a növényvédelem hatékonyságát. A jövőben nagyobb hangsúlyt kaphat a fajta genetikájába kódolt rezisztencia kihasználása, valamint integrált növényvédelmi lehetőségek alkalmazása - tette hozzá.

A legnagyobb kihívást a klímaváltozás jelenti - hangsúlyozta Nagy István. A növénynemesítés területén az aszálytűrő kultúrnövényfajták nemesítésére kell hangsúlyt fektetni, hogy a fontos kultúrákból biztonságosan előállítható legyen a keresett mennyiség. Az ideihez hasonló szélsőséges vízháztartási helyzetek ellensúlyozására a tárca kezdeményezésére április 1-jétől a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetni az öntözési vízhasználat vízmennyisége után. Ezzel párhuzamosan fontos célunk, hogy növekedjen az öntözéses gazdálkodás nagysága. Első lépésként 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre a mezőgazdasági öntözést szolgáló állami főművek fejlesztésére - emelte ki.

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény - a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ - összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központot - mondta Nagy István. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban tudja majd szolgálni a génmegőrzés ügyét, valamint a kormány által elfogadott program végrehajtását az állati- és a növényi génmegőrzés területén.

A vetőmagszakma kezdeményezésére az agrártárca módosította a vetőmag előállításának jogszabályi rendelkezéseit - közölte Nagy István. Az új rendelkezés a vetőmag-előállításban rugalmasságot biztosít az ágazati szereplőknek, de nem veszélyezteti a jogszabályokban foglalt szigorú előírások minőségi és szakmai követelményeinek betartását. Korábban teljes egészében a hatóság végezte a vetőmag minősítését, az előállítás folyamatát, most a jogszabálymódosítással megteremtődik annak a lehetősége, hogy a vetőmagelőállító a szigorú feltételek teljesítését követően végezhesse ezt a tevékenységet. A jogszabálymódosítás szakmai egyeztetése hamarosan befejeződik, a részletkérdések teljes körűen tisztázottak. A rendelet a jogalkotási fázis utolsó szakaszában van, a kihirdetés május közepén várható - fejtette ki.

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03